Comunicat de Presă – PSD Cluj-Napoca

Revenim la modul totalitar in care primarul Sorin Apostu a introdus aparatul de scanat amprente si a obligat functionarii publici ai Primariei Cluj – Napoca, sa il utilizeze.

Vazand ca la Primaria Cluj Napoca,  nu se respecta drepturile si libertatile persoanelor si ca se atenteaza la viata privata a functionarilor care lucreaza in institutia transformata intr-o inchisoare cu regim de siguranta ridicat, am sesizat organele competente cu privire la incalcarea Legii 677/2001, respectiv: Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, Inspectoratul Judetean de Politie, si evident Prefectul Judetului Cluj garantul respectarii legii.

Pana la aceasta data, am primit raspunsul Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal,  prin care legat de aceasta metoda stalinista si totalitara, aceasta institutie apreciaza ca ’’ operatiunile de prelucrare a datelor  biometrice prezinta riscuri speciale pentru drepturile si libertatile persoanelor, astfel incat colectarea si prelucrarea acestora este excesiva prin raportare la scopul urmarit si la mijloacele utilizate ’’.

Autoritatea recomanda o alternativa a acestui sistem, un procedeu de pontaj bazat pe utilizarea unui cod asociat altor date de identificare ale angajatilor.

De asemenea aceasta institutie arata ca a luat act de sesizarea facuta de noi, iar in acest sens, speța se afla  in atentia sa, in vederea exercitarii competentelor legale.

In aceasta situatie, solicitam primarului Sorin Apostu, indepartarea de urgenta a acestui sistem excesiv, care atenteaza la drepturile si libertatile fundamentale  ale persoanelor, iar celorlalte institutii implicate,  iesirea din letargie.

Incalcarea legii este evidenta in aceasta actiune a primarului municipiului Cluj-Napoca, intrucat legea 677/2001 precizeaza acordul expres, al fiecarui functionar in parte, care stim ca nu exista in acest caz si autorizatia emisa de catre Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, in vederea stocarii si prelucrarii datelor de aceasta natura.

Nu in ultimul rand, solicitam anchetarea de catre institutiile in drept, a tuturor celor care au luat aceasta decizie si aplicarea prevederilor legale in cazul lor.

Functionarilor publici deja umiliti de catre primarul Sorin Apostu, le transmitem sa nu le fie frica si sa nu isi dea acordul in demersul scanarii, indiferent de presiunile exercitate asupra lor. Neacceptarea aceastei forme de pontaj nu le poate fi imputata ca act de indisciplina, pentru ca legislatia impune utilizarea acestui sistem doar in urma manifestarii acordului scris al persoanelor implicate.

Presedinte PSD Cluj-Napoca

Jr. JORJ Mircea

Leave a Reply