Comunicat de presa – 30.01.2011 – Comasare institutii de Cultura Consiliul Judetean Cluj

PSD Cluj considera ca abordarea reorganizarii institutiilor de cultura din subordinea Consiliului Judetean Cluj doar din punctul de vedere economic, este una total gresita.

Consilierii judeteni Cluj au primit in 15 decembrie 2010 o propunere de comasare a instuitutiilor de cultura ale judetului: “Informare privind propunerea de reorganizare a Institutiilor de Cultura din subordinea Consiliului Judetean Cluj” in care presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise isi expune viziuunea privind “reducerea, eficientizarea unor structuri, dar si a cheltuielilor cu personal si materiale”.

In lista sunt fuzionarea Scolii de arte „Tudor Jarda” Cluj cu Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, revista Tribuna cu revista Muvelodes sau Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul de Arta Cluj si Muzeul „Octavian Goga” Ciucea in Complexul Muzeal Judetean.

„Noi consideram ca institutiile mentionate mai sus sunt institutii de traditie, reprezentative, unele infiintate de catre personalitati culturale, motiv pentru care nu putem lua o asemenea decizie fara un studiu serios de necesitate.” a precizat dl Remus Lapusan, presedinte PSD Cluj.  Muzeul Etnografic al Transilvaniei s-a infiintat in 1922, iar in 1929 s-a realizat in Parcul Hoia primul muzeu etnografic in aer liber din Romania, in timp ce Revista Tribuna a fost infiintata in 1884 de catre Ioan Slavici. Aceste institutii au raspuns unei nevoi culturale si s-au dezvoltat de-a lungul anilor, ajungand in subordinea Consiliului Judetean care si le-a asumat in sensul dezvoltarii, si nu in cel al suprimarii lor.  Poate este semnificativ si faptul ca in ultimii 20 de ani nu s-a infiintat nici o alta institutie de cultura in Cluj.

“Mai mult, propunerea de reorganizare nu este realizata de specialisti in management sau cultura, ci de functionari publici din cadrul Directiei Economice a CJ Cluj si nu se fundamenteaza pe o analiza pertinenta sau un studiu de oportunitate.” a adaugat dl Remus Lapusan.

Precizam ca aceste institutii de cultura sunt adevarate branduri ale Clujului, iar judetul Cluj este unul de referinta din punct de vedere cultural si datorita lor.

 

Biroul de presa PSD Cluj

 

30 ianuarie 2011

 

Leave a Reply