Comunicat de presa – 27.01.2011 – 2000 de profesori universitari pensionaţi într-o singură zi!

Legea nr. 1/2011 a educației naționale

Art.289,

Alin.(1): „Personalul didactic și de cercetare se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani.”

Alin.(3): „Senatul universitar din universitățile de stat, particulare și confesionale, în baza criteriilor de performanță și a situației financiare, poate decide continuarea activității unui cadru didactic sau de cercetare după pensionare, în baza unui contract pe perioadă determinată de un an, cu posibilitatea de prelungire anuală conform Cartei universitare, fără limită de vârstă. […] Cadrele didactice pensionate pot fi plătite în regim de plata cu ora.”

PSD Cluj considera ca in invatamantul universitar va fi un adevarat haos dupa data de 8 februarie 2011, respectiv:

  1. La data intrării în vigoare a legii, respectiv pe 8 februarie 2011, vor fi pensionați din învățământul superior de stat aproximativ 2.000 de profesori universitari. Aceștia pot continua activitatea, dar numai în regim de plata cu ora (adică „zilieri” !!!). În plus, universitățile pierd 2.000 de titulari, ceea ce va avea impact asupra indicatorilor de calitate și asupra contractelor de cercetare.
  2. Aceste modificări se fac în mijlocul anului universitar, deși aceeași lege prevede că astfel de modificări nu sunt permise. Prin urmare, legea se contrazice.
  3. Prevederile noii legi a educației încalcă principiul autonomiei universitare, prevăzut în toate documentele internaționale, dar și în Constituția României, art. 32, alin(6), principiu potrivit căruia fiecare universitate este responsabilă de gestionarea resurselor umane.
  4. Această „ghilotină” a vârstei nu există în alte țări care au performanță academică. De exemplu, în SUA și Canada nu există limită de vârstă. Anglia a ridicat orice restricție privind limita de vârstă. În Franța și Germania au fost discuții aprinse cu privire la acest subiect, deoarece profesorii universitari pensionați la 65 de ani emigrau pentru a se angaja în universitățile americane. Prin urmare, în aceste țări, a fost stabilită limita de pensionare la 70 de ani și se fac acum demersuri pentru a fi eliminată orice limită de vârstă în vederea pensionării.
  5. Universitățile din Top 500 nu pensionează cadrele didactice la 65 de ani.

In aceste conditii, avem cateva intrebari pentru reprezentantii Guvernului Basescu Boc:

  1. Ce se va întâmpla pe 8 februarie 2011? Vom pensiona 2.000 de cadre didactice universitare într-o singură zi?
  2. Dacă răspunsul la întrebarea de mai sus este DA, cine va înlocui aceste cadre didactice universitare pensionate, în condițiile în care posturile din învățământul superior sunt blocate de la 1 octombrie 2009?
  3. Ce se întâmplă dacă printre cei pensionați avem rectori, prorectori, decani, prodecani? Cine va conduce aceste structuri în condițiile în care vechile proceduri de alegeri au fost abrogate, iar noile proceduri de alegeri, conform Legii nr. 1, nu au fost încă definitivate?
  4. Cine își asumă responsabilitatea pentru haosul care va apare în sistemul de învățământul superior?

 

Biroul de presa PSD Cluj

27 ianuarie 2011

 

Leave a Reply