Comunicat de presă – 23.06.2011 – Administratia portocalie pusa pe capatuiala in fieful sau de la Cluj

Dl Alexandru Cordos, senator PSD de Cluj ii cere actualului primar al municipiului Cluj-Napoca sa iasa public cu explicatii cu privire la cresterea artificial a bugetelor pe care le acorda firmele de casa.

Unul din exemplele in acest sens este faptul ca in martie 2011, cu importanta-i bine cunoscuta, primarul Sorin Apostu a anuntat lansarea unui nou program de reparatii strazi, in municipiul Cluj-Napoca. Primarul ne-a anuntat la lansarea proiectului ca  lucrarile vor fi efectuate cu asocierea Diferit-Kiat, iar valoarea acestora se va cunoaşte pe parcursul derulării modernizărilor, după ce se vor efectua recepţiile: “Incepand de anul acesta, avem in vedere un nou program de modernizare a strazilor din municipiu, gandit pentru 2011-2013. Lucrarile vor fi effectuate de consortiul Diferit – Kiat, iar valoarea acestora se va cunoaste pe parcursul modernizarilor, dup ace se vor efectua receptiile. Bugetul pe anul acesta este de 130 milioane lei” spunea edilul intr-o declaratie publica.

Am ajuns in punctul in care decriptam mesajul cinic al primarului format la micuta umbra a celui care avea sa devina marele Boc,care ne anunta ca vom afla noi odata si odata costurile acestor lucrari executate cu firmele de casa ale PDL.

Se pare ca ambalajul sclipitor si elaborat ascunde o bomboana otravita. Au fost aduse in fata Consiliului Local Cluj-Napoca, devizele primelor ’’intentii’’ de reparatii si modernizare, efectuate cu asocierea Diferit-Kiat.

  • In sedinta Consiliului Local din 10.05.2011- devizul pentru modernizarea arterei Calea Turzii – avea o mare si scumpa surpriza. Costul lucrarilor era ambalat intr-o neintelegere, sau greseala, sau inflatie de ingineri, sau lipsa de economisti – nici nu mai conteaza – conteaza ca suita de erori ne putea costa cu peste 2 milioane si jumatate de lei mai mult.

Nu a fost sa fie, consilierii PSD stiu ce rost au si economistii si inginerii si sumele umflate  ale portocaliilor pusi pe capatuiala, au cazut.

  • In sedinta Consiliului Local din 14.06.2011- se arata din nou  buna intentie a primarului pentru un nou lot de lucrari:  8 proiecte de reparatii si modernizare strazi si alei si vreo doua din cele 120 de artere principale, prezentate in expunerea din martie a primarului. La pachet, devizele din cele  8 proiecte, iar incercau sa aduca in pusculita portocalie cam aceeasi suma care nu le trecuse in sedinta precedenta de consiliu.

Nu le-a iesit nici de asta data si le dam asigurari ca nici valoarea maxima a cheltuielilor diverse si neprevazute, prognozate in devizele lor de lucrare nu va ramane nepuricata de consilierii PSD si de institutiile abilitate sa analizeze cadrul legal in care-si deruleaza  lucrarile amicale, conducatorii temporari ai Clujului.

Este strigator la cer ce se intampla in administratia clujeana. Nu mai au nicio limita, isi expun public, fara jena, in proiecte si in devize, pornirea virulenta de a strange bani. Isi imagineaza ca prin impulsurile lor dictatoriale, au reusit sa anihileze orice institutie care le poate audita dezmatul facut pe bani publici, risipa banilor comunitatii clujene.

De ce nu a actionat primarul hotarat al Clujului, care daca nu ar avea nimic de-a face cu greselile subalternilor sai, are la dispozitie orice parghie legala sa aplice sanctiuni?  Sa fie oare modul sau de a admite ca e un bun coleg care-si asuma greseala fifty-fifty cu baietii de la ’’Tehnic’’?  Am tot asteptat sa vedem masurile luate de primarul Apostu, impotriva celor care din interes, lipsa de pricepere sau orice alt motiv ne devalizeaza bugetul local dar sunt atenti sa ne arate mereu ca nu sunt bani pentru proiecte sociale. Nu a venit nicio masura. In acest moment nu exista nici un vinovat si in cazul in care totusi se va gasi, ne putem astepta sa fie vorba despre acarul Paun.

Efectuand un calcul aproximativ al proportiilor in care se incearca umflarea sumelor acestor lucrari, la bugetele de aproape 400 de milioane lei alocate ( peste 130 milioane pe an) pentru 3 ani, valoarea de pus la pusculita puterii, este de aproximativ 40 de milioane lei. Vom urmari modul in care vor incerca sa escamoteze sumele necesare targetului propus, chiar daca va fi necesar sa disecam fiecare proiect de hotarare, pe aceste subiecte.

Ii avertizez pe toti liderii portocalii de la Cluj ca voi cere in Senatul Romaniei, monitorizarea derularii lucrarilor de reparatii si modernizare strazi in Cluj-Napoca, efectuate de baietii destepti de la Cluj- cu firmele Diferit-Kiat,  ingenios alese sa repare si plombeze. De asemenea, voi depune si o sesizare la Curtea de Conturi pentru a verifica daca acest caz este unic sau este o practica a tuturor primarilor portocalii din judetul Cluj sa accepte costuri de consultant pentru proiecte in executie, pe care practic nu mai exista nimic de consultat.

Si daca tot vom afla vreodata adevaratele costuri ale aleilor scump platite, pe care ne plimba primarul Clujului cu aer triumfal in zi de duminica, va afla si primarul, că scuza cu inginerii pusi sa rotunjeasca rezultatele economistilor, nu va reusi sa anihileze opozitia.

 

Leave a Reply