Comunicat de presă – 19.04.2011 – Proastele momente ale d-lui ministru Tabara

In prezent, Romania mananca din import 80% din produsele agroalimentare, desi poate produce mancare pentru 80 – 100 milioane de oameni.

In loc sa se preocupe de obiectivele de baza ale ministerului, si anume de a face politici care sa permita producatorului agricol roman sa traiasca “bine“, si de a produce alimente sanatoase pentru populatie, dl Tabara se ocupa de implementarea organismelor modificate genetic. Cu siguranta, dl ministru nu se gandeste nici la sanatatea publica.

Un al moment prost ales de conducerea ministerului Agriculturii este acela de  introducere a impozitarii terenului agricol acum, cand diferenta dintre nivelul subventiei din tarile vechi membre si Romania este de circa 300 euro pe hectar.

Spunem ca este un moment prost ales pentru ca va determina detinatorii de teren din Romania sa-l vanda in cea mai proasta conjunctura pentru ei, pentru ca diferenta de subventie a adus si duce la nelucrarea unei suprafete imense, proprietarul preferand sa vanda decat sa nu-l lucreze ( in conditiile in care nu este rentabil fara subventie) si sa plateasca impozit.

Acesta este motivul pentru care sfatuim pe toti detinatorii de teren sa nu vanda acum si sa astepte egalizarea subventiei din Romania cu cea din UE, lucru prins clar in programul de guvernare al PSD. Reamintim ca pretul unui hectar de teren agricol in UE incepe de la 40.000-50.000 euro.

Ilarie IVAN

Presedinte Dep Agricultura PSD Cluj

 

Leave a Reply