Comunicat de presă – 19.04.2011 – Derularea necorespunzătoare a Programului Naţional de Dezvoltare Rurala (PNDR)

România riscă să piardă o suma foarte mare din banii primiţi prin PNDR ca urmare a lipsei de reacţie şi iniţiativă a Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. PNDR a fost realizat şi negociat în perioada 2005 – 2007 într-un context economic foarte diferit de cel actual. În consecinţă prevederile acestuia, obiectivele finanţate şi alocarea financiară nu mai corespund nevoilor actuale ale agriculturii româneşti. Ministerul Agriculturii trebuia să ia iniţiativa de a renegocia cu Comisia Europeana masurile de sprijin din cadrul PNDR, astfel încât acestea să corespundă nevoilor actuale ale fermierilor români. Până în prezent, ar fi trebuit sa fie contractate proiecte în valoare de 6,7 miliarde euro din totalul de 10,09 miliarde euro alocare publică pentru cofinanţarea proiectelor prin PNDR 2007 – 2013.

În practică au fost selectate proiecte în valoare de 4,1 miliarde euro dintre care doar pentru 3,6 miliarde de euro s-au semnat contracte, iar plăţi efective sunt   în valoare de 1,9 miliarde de euro. Dacă acest trend se va menţine, iar Ministerul Agriculturii va continua să nu ia nici un fel de măsură pentru îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene, România riscă să piardă aproximativ 5 miliarde de euro. Acest lucru este cu atât mai grav dacă ţinem cont că aceasta suma reprezintă o pătrime din valoarea împrumutată de România de la organizaţiile internaţionale. Cum explica, domnul  Ministru, faptul că avem bani, dar pentru că nu ştim să îi folosim mergem şi ne împrumutăm din altă parte?

Comisia Europeana a atras atenţia României asupra unui fapt fără precedent, respectiv acordarea fondurilor europene pe criterii politice. Membrii actualei coaliţii de guvernare au făcut presiuni pentru creşterea punctajelor în cazul proiectelor depuse prin Măsura 3.2.2. (“Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunatatirea serviciilor de bază pentru economia şi populatia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale”) din PNDR pentru localităţi cu primari   PD-L.

Revizuirea tehnica a PNDR privind criteriile de selectie si eligibilitate pentru modernizarea exploatatiilor agricole,inbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii agricolo si silvice.

Asigurarea fondurilor necesare de la bugetul de stat pentru efectuarea platilor catre beneficiarii proiectelor FADR in scopul accelerarii accesarii fondurilor pentru agricultura si dezvoltare rurala tinand cont de orizontul de timp ramas PNDR-2007-2013.

Facilitarea acesului producatorilor agricoli la sisteme de creditare ori garantare a creditelor si definirea clara a sistemului de credit agricol.

Restanţe în absorbţia fondurilor europene

Ministerul Agriculturii şi Guvernul Romaniei ignoră faptul că rata de absorbţie a actualului Program Naţional de Dezvoltare Rurală va determina în mod direct alocarea financiară pentru următoarea perioadă de finanţare. PNDR – ul îşi va înceta de drept funcţionarea în 2013. Următorul program de finanţare europeană pentru agricultură va începe in 2014, iar până la acea dată România va trebui să negocieze acest program, obiectivele ce vor fi finanţate şi sumele de bani europeni pe care îi va primi.

Având în vedere ca datele actuale indică faptul că România nu va reuşi să cheltuiască decât jumătate din banii alocaţi prin PNDR, în mod inevitabil Uniunea Europeana va aproba pentru următorul program de dezvoltare rurală o sumă mult mai mică decât cea a actualului PNDR. Astfel, devine o evidentă tragedie faptul că incompetenţa actualului guvern şi incapacitatea lui de a gestiona un program de o asemenea amploare şi importanţă, afectează negativ şi foarte puternic activitatea fermierilor, nu doar în prezent, ci şi pentru foarte mulţi ani de acum înainte. Sumele reduse pe care România le va primi pentru agricultură, în viitor, reprezintă un preţ scump pe care fermierii şi, implicit, toţi românii vor trebui să îl plătească mult timp de acum înainte, pentru incompetenţa şi reaua voinţă a actualilor guvernanţi.

Mandatul unui ministru şi al cabinetului, în totalitatea lui, trebuie evaluat şi în funcţie de implicarea responsabilă în injectarea în economie a acestor resurse financiare uriaşe.

Nerealizarea absorbţiei fondurilor europene trebuie să fie motiv de demisie pentru cei care gestionează fiecare fond în parte.

Solutii:

1. Modificarea urgenta a legii camerelor agricole si a normelor de aplicare a legii in vederea imbunatatirii mecanismelor de infiintare si de clarificare a atributiilor acestora.

2. Revizuirea tehnica a PNDR privind criteriile de selectie si eligibilitate pentru modernizarea exploatatiilor agricole,inbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii agricolo si silvice.

3. Asigurarea fondurilor necesare de la bugetul de stat pentru efectuarea platilor catre beneficiarii proiectelor FADR in scopul accelerarii accesarii fondurilor pentru agricultura si dezvoltare rurala tinand cont de orizontul de timp ramas PNDR-2007-2013.

4. Facilitarea acesului producatorilor agricoli la sisteme de creditare ori garantare a creditelor si definirea clara a sistemului de credit agricol.

Ioan OLELEU

Vicepresedinte Dep Agricultura PSD

 

Leave a Reply