Comunicat de presă – 19.04.2011 – Agricultura falimentara, dar politizata

Legea camerelor agricole a fost amânata şi rescrisă de nenumărate ori astfel încât guvernul sa aiba certitudinea ca atunci când, în final aceasta va fi emisă, conţinutul ei să îi asigure coaliţiei aflate la putere, controlul asupra acestei noi instituţii.

Urgentarea aplicării Legii Camerelor Agricole este foarte importantă pentru producătorii agricoli din perspectiva organizării acestora, pentru atragerea de fonduri europene si, nu in ultimul rand, pentru dezvoltarea agriculturii.

Legea 283/2010, în forma actuală, asigură politizarea definitiva a unei instituţii ce ar trebui sa aparţină, în mod firesc, agricultorilor – Camera Agricolă. Coaliţia aflată la conducerea ţării doreşte sa controleze camerele agricole şi să le transforme într-un instrument electoral ale PDL si UDMR, instrument care să îi deservească în următoarele alegeri locale şi parlamentare. În plus, textul legii aflate în vigoare conţine numeroase neconcordante în privinţa organizării alegerilor pentru camerele agricole, sistemul electiv, atribuţiile şi modul în care vor fi finanţate camerele agricole.

Spre exemplu, la nivelul judetului Cluj din cadrul Comitetului de Initiativa pentru organizarea alegerilor in teritoriu, din conducere nu face parte niciun reprezentant al asociatiilor de fermieri, cu toate ca pentru functia de vicepresedinte a candidat si actualul presedinte al Asociatiei crescatorilor de Ovine, dl Traian Farcas. De asemenea, pentru conducerea secretariatului tehnic a fost nominalizat intr-o prima faza dl Ioan Merca, actualul sef al Oficiului Judetean de Consultanta Agricole, dupa care a fost schimbat pentru ca nu corespundea culorii politice agreate.

Se pare ca celor aflati la guvernare nu le-au fost suficiente institutiile din care au schimbat intreaga conducere si au subordonat-o politic, asa ca au decis sa politizeze pana si asociatiile profesionale din teritoriu. De fapt, PDL si UDMR doreste sa aiba reprezentanti peste tot unde exista contact cu bugetul statului si de unde ar putea controla votul in alegeri.

Legea camerelor agricole in forma actuala este inacceptabila si inaplicabila.

Solutia pentru rezolvarea acestor probleme este modificarea urgenta a legii camerelor agricole si a normelor de aplicare a legii in vederea imbunatatirii mecanismelor de infiintare si de clarificare a atributiilor acestora.

Ioan OLELEU

Vicepresedinte Dep. Agricultura PSD

 

 

Leave a Reply