Comunicat de presă – 08.09.2011 – PSD Cluj îi cere prefectului Clujului să aplice legea prinvind intonarea imnului naţional şi la Cluj

PSD Cluj îi cere dlui Florin Stamatian, prefect al judeţului Cluj ca, în calitatea sa de reprezentant al Guvernului în teritoriu, să aplice legea cu aceeaşi măsură cu care un coleg al domniei sale de la Bucureşti a aplicat-o zilele trecute pentru intonarea incorentă a Imnului de Stat.

„La Cluj, PDL în frunte cu primarul Sorin Apostu, nu respectă Imnul de Stat pentru că la şedinţele de Consiliu Local se intonează doar până la versul „un nume de Traian”. Ştim că directivele clare de la dna ministru Elena Udrea au fost că „noi suntem urmaşii lui Traian. Ai lui Traian Băsescu” dar îi reamintim dlui Apostu că România nu este o dictatură şi legile trebuie respectate şi nu sunt interpretabile. Sorin Apostu politizează imnul pentru a face pe plac consilierilor locali ai puterii care oricum nu trebuie să se concentreze prea tare la şedinţe pentru că ştiu exact la fiecare punct cum trebuie să voteze.” a declarat dl Remus Lăpuşan, preşedinte PSD Cluj.

„Îi cerem prefectului Florin Stamatian să îl sancţioneze pe dl Sorin Apostu care permite intonarea imnului naţuional într-o altă formă decât cea conformă reglementărilor legale în vigoare. Potrivit Legii 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice, imnul naţional al României este “Deşteaptă-te române”, iar conform anexelor strofele care trebuie intonate sunt 1, 2, 4 şi 11.

Hotărârea de Guvern 1157/2001 prevede că intonarea imnului national cu alt text şi cu altă partitură decât cele stabilite de lege constituie contravenţie, sancţionându-se cu amendă de la 2.500 de lei la 5.000 de lei. Aceeaşi HG prevede că, atât constatarea contravenţiei, cât şi aplicarea amenzii se fac “de către persoane împuternicite de ministrul Administraţiei Publice, de către prefect sau de împuterniciţii acestuia şi se aplică conducătorului autorităţii sau instituţiei publice, primarului, preşedintelui Consiliului Judeţean, precum şi persoanei fizice sau juridice vinovate de săvârşirea contravenţiei”.

 

Leave a Reply