Comunicat de Presă – 08.06.2011 – Corina Creţu

Corina Cretu: “E regretabil ca Romania indeplineste criteriile tehnice pentru aderarea la Schengen, dar pierde batalia politica”.

Europarlamentarul Corina Cretu, vicepresedinte PSD, considera ca, prin tot mai previzibila amanare a aderarii Romaniei la Spatiul Schengen, actuala putere e pe cale sa rateze cel mai important obiectiv al politicii externe romanesti de dupa intrarea in Uniunea Europeana.

“In ciuda faptului ca astazi Parlamentul European va adopta un raport favorabil intrarii tarii noastre in Spatiul Schengen, semnalele transmise de unele state ale UE nu sunt deloc incurajatoare si pregatesc terenul unui refuz mascat de o amanare pe termen nedefinit a aderarii Romaniei la Schengen”, a subliniat Corina Cretu, in interventia scrisa aferenta dezbaterii plenare de ieri pe aceasta tema. Europarlamentarul social-democrat a atras atentia asupra faptului ca Romania este considerata, in raportul ce are mari sanse sa fie adoptat in sesiunea plenara de la Strasbourg, ca un “exemplu de cele mai bune practici”. Singura rezerva exprimata cu privire la aderarea celor doua noi state membre ale UE vizeaza Bulgaria si măsurile suplimentare ce trebuie luate de aceasta în zonele de frontieră cu Turcia și Grecia, în vederea prevenirii unui potențial val de migrație.

“Evocarea posibilitatii ca aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen sa devina o problema de ani de zile a fost dublata, in aceste zile, de reafirmarea lipsei de incredere in institutiile judiciare din cele doua tari, culminand cu negarea de catre ambasadorul Olandei la UE a faptului ca Romania ar fi stat de drept. E regretabil ca indeplinim criteriile tehnice, asa cum arata si raportul Parlamentului European, dar pierdem batalia politica”, a declarat Corina Cretu, precizand ca nici un succes al politicii externe romanesti, precum aderarea la NATO sau UE, nu a insemnat doar respectarea criteriilor impuse, ci si un imens efort diplomatic si politic, sustinut de presedintele Ion Iliescu si de guvernul Nastase, in perioada 2000-2004.

“Din pacate, tot mai multe vechi state membre ale Uniunii Europene ne devin ostile, atat sub presiunea opiniei publice si a problemelor interne, cat si din cauza absentei unei politici europene care sa demonstreze vointa Romaniei de a fi parte efectiva a unei comunitati din care, inca, facem parte doar cu numele”, a subliniat vicepresedintele PSD, criticand retragerea diplomatiei romanesti, in ultimii ani, din arena europeana, precum si incapacitatea guvernarii de dreapta de la Bucuresti de a avea bune relatii macar cu colegii populari aflati la putere in majoritatea covarsitoare a tarilor UE.
“Daca dreapta romaneasca inseamna saracie, lipsa de speranta si incalcarea democratiei, iata ca si la nivel european partenerii PD-L se dovedesc din acelasi aluat, incalcand regulile prestabilite, mentinand bariere arbitrare si discriminand cu acelasi cinism cu care impun cetatenilor europeni o austeritate salbatica, pentru a-si acoperi incapacitatea de a gasi solutii de iesire din criza fara a-i sacrifica tot pe cei multi, in favoarea unei caste de privilegiati”, a criticat europarlamentarul Corina Cretu.

Leave a Reply