Comunicat de presa – 07.02.2011 – Decizia de comansare a spitalelor

PSD Cluj considera ca evaluarea celor 435 de spitale din România s-a făcut în grabă şi neprofesionist în cursul anului 2010: 3 echipe conduse de secretarii de stat au evaluat pe teren cate 150 de spitale (aprox.) în 2 săptămâni, ceea ce înseamnă 10 spitale pe zi. Probabil in acest tip de evaluare au fost incluse si spitalele din Campia Turzii, Gherla si cel de Boli Infectioase din Cluj-Napoca.

“Comasările de spitale nu au nici o logica legată de calitatea actului medical, răspunzând doar unor interese economice ale guvernanţilor: centralizarea achiziţiilor, interese imobiliare, influenţa la nivel local.” a precizat dl Remus Lapusan, presedinte PSD Cluj.

Ministerul Sănătăţii este dator să consulte autorităţile locale într-o astfel de problemă, recent „împroprietărite” cu numeroase spitale.

  • Este important de ştiut este faptul ca din cele 182 de spitale propuse restructurării peste 95% au fost transferate autorităţilor locale, astfel încât ministerului Sănătăţii nu-i mai revine decât sarcina de control a acestor unităţii.
  • Aşa înţelege actuala putere să facă descentralizarea.
  • Conform legislaţiei in vigoare desfiinţarea, înfiinţarea sau reorganizarea acestor unităţi nu se poate face DECÂT de autoritatea locala căreia îi aparţine. Ministrul NU poate modifica destinaţia acestor unităţi din proprie iniţiativă. El poate dispune doar de spitalele din subordinea directă.
  • Deci este esenţială solicitarea autorităţilor locale, în absenta ei totul este ilegal.

Fiecare din unitatile care urmeaza sa fie desfiintate deserveste cel putin cateva zeci de mii de oameni care vor ramane fara posibilitatea de a avea servicii medicale. Spre exemplu, Spitalul Municipal Campia Turzii deserveste o populatie de aprox. 60 mii de locuitori in care se regasesc si cetateni ai comunelor Viisoara, Luna, Triteni, Ceanu Mare, Frata, oameni care prin aceata masura sunt obligati sa faca zeci de kilometri in plus pentru a accesa un serviciu medical.

Soluţii propuse PSD:

  • Revigorarea medicinii în rural.
  • Politici de personal judicioase.
  • Obligarea autorităţilor locale să se implice în susţinerea acestor unităţi şi în găsirea de măsuri pentru stimularea personalului sanitar.
  • Alocare de fonduri de la Ministerul Sanatatii

 

Biroul de presa PSD Cluj

7 februarie 2011

 

Leave a Reply