Comunicat de presă – 03.06.2011 – Viziunea economica a USL

PSD Cluj considera ca masurile propuse de USL sunt singurele propuneri concrete pe care Romania le are in acest moment. „In conditiile in care Guvernul Boc – Basescu – Udrea nu a facut altceva in ultima perioada decat sa imparta banii imprumutati de la FMI im mod clientelar, este nevoie de un pachet de masuri economice concrete pe care USL isi propune sa le aplice odata cu schimbarea actualului regim” a precizat dl Remus Lapusan, presedinte PSD Cluj.

Principalele masuri propuse:

1. Adoptarea Legii privind integritatea in cadrul autoritatilor publice. Se va interzice tuturor membrilor (pana la rudele de gradul 2 inclusiv) din executivul central si local, precum si Parlament si Consilii judetene si locale, sa faca afaceri cu statul, inclusiv ca actionari la societatile participante la licitatii (cu exceptia firmelor listate la bursa).
  2. Conditionarea participarii la licitatiile pentru lucrari publice de existenta a minim 10% angajati tineri (criterii – varsta de pana in 25 de ani plus conditie minim un an agajati la firma respectiva).
  3. Introducerea unei suprataxari a tranzactiilor speculative.
  4. Alinierea la media europeana a redeventelor incasate de stat ca urmare a concesionarii activelor statului.
  5. Single Control Act/Aplicarea registrului unic de control. Eliminarea controalelor repetate nejustificat la acelasi agent economic (prin coordonarea intre institutiile statului). Un singur control la 2 ani, cu tematica prestabilita si preanuntata, si cu durata maxima (30 zile pentru IMM si 90 de zile pentru marii contributori).
  6. In vederea evitarii situatiei in care riscul valutar este suportat de catre cetateni, creditele catre persoane fizice vor fi evaluate/acordate in principal in moneda in care se obtin veniturile.
  7. Infiintarea unui comitet parlamentar de monitorizare pentru cresterea transparentei utilizarii banilor publici. Se vor raporta si urmari toate contractele publice cu valoare mai mare de 100.000 euro.
  8. Restructurarea institutiilor de control fiscal (ANAF, Garda Financiara, Vama), si infiintarea, la cele trei domenii, a unui consiliu de supraveghere si audit format din experti internationali (din state membre UE, cu performante in domeniu).
  9. Management privat la companiile de stat din domenii strategice (cu contracte standard, criterii de performanta si plata in functie de performanta).

10.  Reducerea cheltuielilor cu achizitii si servicii cu 50%, acolo este vorba de risipa (exemplu: birotica, combustibili samd).