Comunicat de presă – 03.04.2011 – PSD Cluj se delimitează de manifestările şi declaraţiile efectuate sâmbătă, 02.04.2011, de autorităţile Municipiului Cluj-Napoca, PDL, UDMR şi oficiali ai statului maghiar.

Credem că este de datoria noastră să întrebăm autorităţile locale de ce la respectiva manifestare au fost arborate doar doua steaguri româneşti într-o mare de steaguri ale statului maghiar,  în condiţiile în care Piaţa Unirii se află în România iar guvernul român a susţinut financiar (aproximativ 400.000 euro) restaurarea grupului statuar a lui Matei Corvin, rege român al Ungariei.

Deasemenea constatăm cu tristeţe lipsa traducerilor în română a discursurilor politice ale unor lideri maghiari ce probabil au uitat istoria comună determinată de personalitatea regelui Matei Corvin tratându-l ca pe un „brand” exclusiv maghiar.

“Am constatat cu regret ca placuţa lui Nicolae Iorga nu mai este amplasată pe grupul statuar , fapt care încalcă grav o hotarare  a Consiliului Local  şi istoria. Vă garantăm dragi concetăţeni că din respect pentru istoria ţării şi a eroilor noştri  vom amplasa plăcuţa imediat ce  vom caştiga alegerile si vom fi la conducerea Primariei Cluj Napoca” a declarat Remus Lapusan.

Considerăm că astfel de abordări sunt contrare tendinţelor de coparticipare şi codecizie la viaţa publică a minorităţilor din România, sporind tensiunile interetnice. Atragem atenţia că spectacolul şi valoarea diversităţii nu pot fi irosite de dragul unor mici ambiţii politice, provocate de demersul egoist a unor politicieni extremişti.

PSD Cluj constată cu îngrijorare evenimentele recent petrecute, în ultimele luni ale guvernării PDL-UDMR, în care executivul a fost complice la o serie de acţiuni şi concepte care nu se răgăsesc printre standardele actuale internaţionale.

Regretăm că astfel de tensiuni împing în umbră „modelul românesc” în privinţa protecţiei minorităţilor pe deplin recunoscut şi apreciat la nivel european.

„Actualele autorităţi guvernamentale au antagonizat relaţiile interetnice prin lipsa unei atitudini tranşante la acţiuni sau declaraţii revizioniste în loc să folosească acest model românesc în contextul regional oferind un exemplu în zona Balcanilor de Vest” a comentat evenimentul Presedintele PSD Cluj, Remus Lapusan.

 

Leave a Reply