Comunicat de presă – 02.05.2011 – E atat de simplu Domnule Tabara !

Studentii de la facultatile de management si toti studentii de la facultatile ingineresti , inclusiv cu profil agronomic urmeaza cursuri de management, de conducere, cursuri care inainte de 1989 se numeau  „Organizarea muncii”.

Din multiplele clasificari ale managementului cea mai usor de inteles este conducerea sau managementul prin obiective. Pe scurtatura se porneste de la situatia reala, se inventariaza punctele slabe si punctele tari, se stabileste obiectivul principal ca suma a unor subobiective, apoi caile, modalitatile, mijloacele de realizare a acestora.

Agricultura romaneasca este in cadere libera din anul 2005 cand ministrul agriculturii era nimeni altul decat specialistul in gripa aviara Gheorghe Flutur, suprafete nelucrate sunt in crestere, efectivele de animale sunt in scadere, exista riscul ca fondurile europene sa nu fie aduse acasa,  iar importurile de produse agroalimentare  reprezinta 70%-80% din consum, in situatia in care Romania are potentialul de a hrani circa 80-100 milioane de oameni, lucruri pentru care cu siguranta cineva va raspunde in viitorul foarte apropiat. In fata agriculturii ca domeniu important al economiei romanesti sta ca obiectiv principal cresterea productiei agricole autohtone si diminuarea pana la „0” a importurilor, lucru posibil dupa parerea noastra in 2-3 ani  cu conditia luarii masurilor necesare si respectiv inceperea exportului de produse agro-alimentare peste circa 3-4 ani.

Ramane a se stabili pentru fiecare sector (exemplu: crestera efectivelor de taurine, cresterea suprafetei cultivate cu cereale … etc. ) masurile necesare pentru cresterea productiilor acompaniate de acte normative care sa „dirijeze” acest lucru inclusiv prin sprijin financiar de la Uniunea Europeana si de la bugetul national, cu obligativitatea notificarii ferme cu un an inainte a Comisiei Europene.

In opinia noastra acest proiect de management concret este atributia clara si fara echivoc a ministrului agriculturii si a institutiei, respectiv Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Vazand evolutia agriculturii de la preluarea puterii de catre presedintele Basescu si mai ales cea din ultimi ani putem aprecia ca nu exista  si nu a existat experienta necesara inclusiv cunoasterea modului de functionare a agriculturii din celelalte tari membre UE, sau nu se doreste acest lucru din incompetenta, prostie sau apararea intereselor importatorilor de produse agro-alimentare sau incapacitatea convingerii executivului (a conducerii PDL)  pentru alocarea de resurse la nivel corespunzator pentru agricultura.

Consideram ca principalul obiectiv al domnului ministru Tabara trebuie sa fie cresterea productiei agricole romanesti prin realizarea unui program concret si nu preocuparile pentru organismele modificate genetic.

In situatia complacerii acestui ministru la situatia actuala, cu un nivel redus al subventiilor pentru agricultura care din start dezavantajeaza agricultorul roman, a introducerii impozitarii terenurilor acum cand subventiile sunt atat de mici, sa spui ca Taranul Roman … sta cam mult in „bufet” este o chestiune de batjocura maxima.

Sunt cateva lucruri care dupa parerea noastra ar trebui sa duca la o rapida demisie a domnului Tabara si performantei sale echipe.

 

Leave a Reply