Comemorarea Holocaustului la Dej

Holocaustului în România a fost comemorată marţi, 9 octombrie, de elevii claselor gimnaziale din şcolile dejene şi de la Şcoala cu clasele I – VIII din Căşeiu printr-o vizită la Marea Sinagogă din oraş şi la Monumentul Deportaţilor Evrei, unde au fost întîmpinaţi de dl. Iosif Farcaş, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Dej. Alături de elevi şi profesori, la eveniment au participat primarul Costan Morar şi consilierul local Nelu Anca, preşedintele Asociaţiei „Cura Tuam Animam”, precum şi funcţionari ai Primăriei Dej.

Cu acest prilej, primarul municipiului a ţinut să sublinieze contribuţia comunităţii evreieşti la binele comun şi la patrimoniul cultural al oraşului, adăugînd totodată că este firesc să răspundem acestei fidelităţi printr-un gest de aducere aminte faţă de cei care au suferit pentru asumarea propriei istorii.

Au fost depuse coroane de flori la Monumentul Deportaţilor, din partea primăriei, biroului parlamentar al deputatului Cornel Itu şi al Asociaţiei ACTA. Ansamblul statuar ridicat în memoria victimelor Holocaustului este opera sculptorului Izsak Marton şi a fost inaugurat în 1947, fiind primul monument iudaic din ţară amplasat pe un domeniu public

De asemenea, elevii au vizitat expoziţia comemorativă organizată de colegii lor din clasele a VIII – a, de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” şi Şcoala Generală Nr. 1, în parteneriat cu Muzeul Municipal, unde prof. Constantin Albinetz, directorul instituţiei, le-a vorbit despre semnificaţia zilei de 9 octombrie şi ororile petrecute în lagărele naziste, după care au putut viziona un scurt documentar legat de acest subiect.

Ziua Holocaustului este comemorată la 9 octombrie, dată la care, în 1941, a început deportarea evreilor din Bucovina de Sud, teritoriu aflat atunci sub administraţie românească. Ea a fost instituită printr-o hotărîre de Guvern, la propunerea Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România, condusă de laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel. Ziua Holocaustului a fost marcată pentru prima dată oficial în România în 2004. În Holocaustul din România şi-au pierdut viaţa între 200 şi 400 de mii de evrei.

Leave a Reply