Aurelia Cristea pune în dezbatere publică, la Cluj, proiectul de lege care vizează Parteneriatul Public-Privat

Deputatul PSD de Cluj Aurelia Cristea solicită actorilor interesaţi opinii referitoare la proiectul de lege lansat USL, care reglementează Parteneriatul Public-Privat. Proiectul prevede un cadru legislativ pentru realizarea de astfel de parteneriate în vederea realizării unor investiţii. Aurelia Cristea a transmis, alături de textul proiectului de lege, solicitarea de a transmite pe adresa de email deputat@aureliacristea.ro amendamente la proiectul de lege prezentat. Sugestiile sau modificările vor fi supuse atenţiei plenului Camerei Deputaţilor, în urma unei analizări atente.

“Proiectul lansat prevede că în acest tip de investiţie, partenerul public identifică o nevoie, necesitatea unei investiţii, dar nu are resursele financiare realizării ei, în timp ce partenerul privat asigură resursele financiare şi riscurile legate de construcţia, disponibilitatea, întreţinerea şi operarea investiţiei.  După negocieri de aproape 6 luni cu organismele internaţionale finanţatoare, avem în dezbatere în sfârşit acest proiect, urmând ca până la sfârşitul sesiunii parlamentare să intre pe Ordinea de zi a plenului şi să fie adoptat ca lege. Proiectul deschide perspectivele unor investiţii de utilitate publică ce nu aduc neapărat profit în bani, precum şcoli, spitale, grădiniţe, cămine pentru persoanele în vârstă, etc, dar care sunt extrem de importante pentru calitatea vieţii cetăţenilor. Iată un pilon pus de guvernul Ponta în sprijinul creşterii economice, a atractivităţii pentru investitori cat si a realizarii unui standard de calitate a vietii mult superior”, a arătat Cristea.

Potrivit documentului ataşat, noul proiect vizează aspecte nereglementate de OUG 34/2006, privind achiziţiile publice şi concesiunile, şi anume cele care au în vedere proiecte care pe parcursul operării nu pot atrage plata unor tarife suficiente pentru a acoperi investiţia şi a asigura un profit rezonabil, fără contribuţia substanţială a partenerului public.

“Sper ca toţi cei vizaţi de acest proiect de lege să transmită un feed-back. Important este să înţelegem că trebuie să participăm activ la procesul legislativ, pentru a avea legi complete şi care ne servesc deopotrivă”, a mai menţionat Cristea.

Parteneriatul public-privat este util în situaţia în care partenerul privat deţine know-how şi capacităţi lărgite de proiectare, inovaţie, construcţie şi întreţinere a unui proiect de investiţie, dar si de  finanţare. De asemenea, partenerul privat este în toate cazurile un partener mai eficient decât sectorul public. Partenerul public nu va trebui să bugeteze integral valoarea investiţiei, ci o va plăti eşalonat pe toată durata contractului. Orice deficienţe în activitatea de întreţinere şi operare aparţinând partenerului privat vor avea drept efect reducerea sau sistarea pentru o perioadă de timp a plăţilor efectuate de partenerul public.

– See more at: http://www.aureliacristea.ro/aurelia-cristea-pune-in-dezbatere-publica-la-cluj-proiectul-de-lege-care-vizeaza-parteneriatul-public-privat/#sthash.OOE9Jl1r.dpuf

Leave a Reply