Aurelia Cristea, interpelare: „Reglementarea achiziţiei de terenuri agricole de către străini, după 1 ianuarie, 2014: „Reglementarea achiziţiei de terenuri agricole de către străini, după 1 ianuarie, 2014”

Deputat Aurelia CRISTEA 

Cabinet Parlamentar

Str. Detunata, nr. 1, Cluj-Napoca, România

Tel. 0725.109.380 (mobil) | 0364.435.734 (fix)

deputat@aureliacristea.ro | www.aureliacristea.ro

 

INTERPELARE

 

Adresată: domnului Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

Întocmită de către:  Aurelia Cristea, deputat, membru al Grupul Parlamentar al Partidului Social Democrat, Circumscripția electorală nr. 13, CLUJ, Colegiul uninominal nr. 3;

Obiectul interpelării: Reglementarea achiziţiei de terenuri agricole de către străini, după 1 ianuarie, 2014

 

Stimate domnule ministru,

Statutul deținut de România în trecut, prin care aceasta a fost considerată pe plan internațional „grânarul” Europei, pune în evidență însemnătatea și bogăția pământului românesc, pe care avem datoria să-l protejăm. Terenul agricol reprezintă capacitatea noastră de a ne asigura securitatea alimentară şi trebuie să fie una din temele de interes strategic naţional, în contextul în care se vehiculează scenarii din cele mai pesimiste cu privire la criza alimentară.

În contextul european al reglementării liberalizării pieței funciare, situația cu care se va confrunta România, ca stat membru UE, începând cu 01.01.2014, se dovedește a fi una deosebit de delicată și îngrijorătoare. Gravitatea acestei situații rezultă din existența mai multor factori precum: prețurile foarte mici la terenurile agricole, lipsa unei strategii cu privire la securitatea alimentară, dar și lipsa de reacție a autorităților române și neimplicarea acestora în crearea unor politici publice care să stimuleze creșterea competitivității și încurajarea fermierilor români de a achiziționa teren agricol în România.

Ca un efect al acestui dezinteres, România ocupă acum primul loc în topul țărilor cu teren arabil deținut de străini, la nivelul UE, (10%, mai exact 700.000 hectare din totalul suprafeței arabile din România).  În revers, România importă 70% din totatul produselor alimentare. Procentele sunt cu atât mai semnificative cu cât România se situează, pe continent, pe locul al V-lea în ceea ce privește suprafața agricolă.

Referitor la cele exemplificate anterior, toate țările europene tratează cu mare atenție și seriozitate această problemă, prin adoptarea unor pachete legislative care protejează interesele agricultorilor autohtoni, dar și prin încurajarea acestora de a achiziționa terenuri agricole în alte țări, acordându-le credite subvenționate sau chiar nerambursabile.

România, însă, se confruntă cu un vid legislativ în acest sens, ignorând astfel realitatea. Aici este vorba despre posibilitatea străinilor de a achiziționa terenuri agricole în România, prin intermediul firmelor înregistrate ca entități juridice. Fără a fi prezentată o strategie de  combatere a acestui fenomen, de protejare a terenurilor agricole de speculanți, dar și lipsa unui program pentru subvenționarea unor dobânzi la credite care să ofere sprijin financiar fermierilor români, riscăm să ne confruntăm, de la începutul anului 2014, cu accentuarea fenomenului de “land grabbing”, adică achiziţionarea masivă a terenurilor agricole de către proprietari cu alte cetăţenii decât cea română.

Din cele prezentate mai sus, rezultă gravitatea situației actuale, situație față de care adoptarea unor măsuri corespunzătoare se dovedește a fi imperios necesară.

Urmare a celor evidențiate mai sus și a gravității acestei problematici de interes național, vă rog, domnule ministru, să precizaţi următoarele:

  1. Care este strategia Ministerului Agriculturii în ceea ce priveşte reglementarea, de la 1 ianuarie, 2014, a transferurilor de proprietate ce privesc terenurile agricole, către cetăţeni străini? Veti lua in calcul o procedura de negociere cu Comisia Europeana privind prelungirea termenului cu 3 ani asa cum au procedat alte state (Polonia, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Lituania sau Estonia)?
  2. Aveţi în vedere, domnule ministru, un set de măsuri care să vină, în contrapartidă, în sprijinul fermierilor români care doresc să lucreze terenurile, dar au posibilităţi reduse de a achiziţiona suprafeţe mari de teren?
  3. Veţi stabili, de la 1 ianuarie 2014, nişte obligaţii generale pentru investitorii străini care doresc să cumpere terenuri agricole şi să investească în agricultura din România?

 

Vă mulțumesc,

Aurelia CRISTEA                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               deputat PSD Cluj

03.06.2013

Solicit răspuns scris.

 

Leave a Reply