Aurelia Cristea: Guvernul Ponta recunoaște rolul modernizator al societății civile și își dorește un parteneriat  activ cu sectorul neguvernamental

Aurelia Cristea: Guvernul Ponta recunoaște rolul modernizator al societății civile și își dorește un parteneriat activ cu sectorul neguvernamental

aurelia cristeaMinistrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, a declarat, joi, în deschiderea Forumului Național al Organizațiilor Neguvernamentale, că Guvernul Ponta apreciază contribuția societății civile la dezvoltarea și modernizarea sistemului democratic românesc și solicită totodată implicarea acesteia în domenii-cheie ale vieții sociale, pentru că “doar așa putem construi societatea pe care cu toții ne-o dorim”.

Ministrul Aurelia Cristea a mai spus că, încă de la preluarea mandatului, și-a asumat rolul de promotor al ideilor societății civile în relația cu Guvernul.

“Am încercat să am în permanență o relație cât mai strânsă cu societatea civilă și să fiu un facilitator al dialogului în raport cu administrația publică centrală și locală. Am făcut împreună nişte demersuri, avem în vedere și altele, și vom asigura în continuare facilitarea dialogului acolo unde nu există. Totodată consider că noi, politicienii, trebuie să conștientizăm mai mult rolul modernizator pe care societatea civilă îl are în România. Este necesară o mai mare deschidere către dialog și, implicit, o ritmicitate și o continuitate în procesul de consultare publică”, a spus Ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea.

Ministrul a adăugat că, în ciuda criticilor, pe care le apreciază ca fiind de cele mai multe ori “întemeiate”, ONG-urile reprezintă un partener, un adevărat sprijin pentru Guvern și nu un adversar.

“Criticile, atunci când sunt însoțite de argumente și soluții devin constructive. În momentul în care stimulezi democraţia participativă, preiei soluţiile de la cei care se confruntă cu problemele respective în viaţa reală, astfel încât să obții rezultatele așteptate. Bunele practici, proiectele de succes, expertiza pe care ați dobândit-o în aceşti 20 de ani, sunt exemple care nu fac decât să confirme demersul nostru”, a subliniat Ministrul Aurelia Cristea.

În cadrul Forumului a fost adoptat proiectul Advocacy Bank, o platformă on-line care va cuprinde informații utile pe teme de advocacy pentru organizațiile neguvernamentale.

De asemenea, a fost adoptat un manifest prin intermediul căruia societatea civilă solicită Guvernului creşterea transparenţei instituţionale și să își asume programe şi servicii publice în conformitate cu aşteptările cetăţenilor, precum și prevederi clare privind administrarea schimbărilor în programe şi servicii publice.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, în parteneriat cu Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale – CENTRAS au organizat, în intervalul 16–17 octombrie 2014, a XIV-a ediţie a Forumului Organizaţiilor Neguvernamentale din România din cei 20 de activitate.

La eveniment au participat peste 200 de organizaţii neguvernamentale din toată ţara, dar şi membri ai Guvernului şi reprezentanţi ai instituţiilor publice centrale.

La Forum au fost prezenți Eugen TEODOROVICI – Ministrul Fondurilor Europene, Ioana CAZACU – Secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Radu PUCHIU – Secretar de Stat, Cancelaria Prim-Ministrului. Invitatul special al Forumului a fost Anne-Marie CHAVANON – Preşedinte al Comisiei Democraţie, Coeziune socială şi Provocări Mondiale – Consiliul Europei.

Leave a Reply