Aurelia Cristea, declarație politică: Viitorul României – Familia

DECLARAȚIE POLITICĂ

Viitorul României – Familia

 

Stimați colegi,

În data de 15 mai, sărbătorim anual unitatea de bază, nucleul ​ oricărei societăți: familia.

Ziua Internaţională a Familiei își propune promovarea unor politici de susţinere a familiei, ca modalități fundamentale pentru a asigura progresul educaţional şi de bunăstare al societăţii.

În ultimii ani s-a consfinţit o agresiune asupra fiecărui membru al familiei, părinții fiind obligați să-și crească copii de la distanță, din țări străine, pentru a le asigura un minim de condiții educaționale decente, șomajul ridicat determinând ruperea relațiilor tradiționale din familia românească,​ iar în anumite cazuri, divorțuri sau înstrăinarea copiilor.

Trebuie să recunoaștem că cele mai multe probleme din cadrul familiei sunt generate de sărăcie și​ de​  lipsa educației, iar aici statul are o răspundere majoră față de comunitate!

Consumul exagerat de alcool și abuzul asupra partenerului de viață sau a copiilor este o altă sursă de tensiune în familiile din România, necunoașterea propriilor drepturi, lipsa de informații privind existența instituțiilor ce oferă sprijin persoanelor abuzate, fiind doar ​câteva dintre ingredientele multor istorii familiale triste.

Numărul de căsătorii și al copiilor nou-născuți sunt indicatoare importante ale încrederii populației în șansele de a întemeia o familie. Numărul căsătoriilor scade de la an la an în țara noastră, în timp ce numărul divorţurilor este într-o creştere îngrijorătoare, arată statisticile INS.

Cred că a sosit timpul să transformăm și modernizăm sistemul asistenței sociale, dintr‐unul  pasiv într-unul proactiv de susținere a familiei, prin schimbarea punctului de referință, de pe asistența acordată individului pe identificarea unor măsuri de protecție socială, în jurul familiei.

Continuarea proiectului „prima casă”, introducerea unor deduceri fiscale pentru plata îngrijitorilor maternali și întărirea unui sistem integrat de îngrijire și educare a copiilor, axat pe construirea masivă de creșe, grădinițe și centr​e​ de zi, sprijinirea muncii la domiciliu trebuie luate în considerare de factorii decidenți.

Construcția de locuințe sociale pentru tineri, programe de integrare a tinerilor pe piața muncii și asigurarea condițiilor pentru formare profesională continuă sunt câteva piese din puzzle-ul unei tinere familii din România, care pot fi corelate cu dezvoltarea unor servicii sociale pentru îngrijirea copiilor și a persoanelor dependente de familie.

Stimați colegi, Ziua Internațională a Familiei este un bun moment în care să admitem că și noi, Parlamentul României, puteam face mai mult în acești 23  ​de ​ani​ ​pentru a sprijini familia și pentru a-i încuraja pe tineri​ ​să-și întemeieze o familie.

Consider că viitorul acestei națiuni depinde inexorabil și de solidaritatea familiei și vă invit ​,​ stimați colegi​,​ să acordăm atenția cuvenită acestei probleme​!​

Vă mulțumesc,

Aurelia Cristea

Deputat PSD Cluj                                                                                          14.05.2013

Leave a Reply