Aurelia Cristea: Creşterea absorbţiei fondurilor europene, un succes care trebuie potenţat şi susţinut

Stimaţi colegi,

O analiză exhaustivă a guvernării USL de până acum arată că am înregistrat creşteri economice importante şi am reuşit deblocarea tuturor programelor de finanţare suspendate şi am crescut gradul de absorbţie al fondurilor europene la 21%.

Şi aceasta în condiţiile în care guvernele PDL ale ultimilor ani au înregistrat o ruşinoasă rată de absorbţie de cca 6-7% şi sub auspiciul faptului că, o bună bucată de vreme, Comisia Europeana a blocat sume importante de bani din cauza jafului şi a incompetenţei administraţiei PDL. Dacă urmăriţi în aceste zile presa, veţi vedea că se vorbeşte de milioane de euro sifonaţi pur şi simplu, şi pe care importanţi politicieni ai PDL sperau ca Uniunea Europeană să-i deconteze. Ei bine, Uniunea nu i-a mai decontat. Şi, realizând dimensiunea acestui jaf, a cerut importante corecţii financiare.

Însă, prin eforturi repetate, Guvernul USL a reuşit să redreseze această situaţie. Astfel, 150 de experţi din mediul privat au fost puşi la dispoziţia Autorităţii de Management şi a Organismelor Intermediare POS CCE, printr-un program al Ministerului Fondurilor Europene, finanţat din bani europeni. Aceştia vor evalua cele 4700 de proiecte depuse în trecut, unele fiind depuse încă de acum 2 ani. În acelaşi timp, alţi experţi vor evalua cererile de rambursare depuse de beneficiarii POS CCE.

În acest fel, USL demonstrează o grijă politică deosebită faţă de fondurile europene. Am dorit să deblocăm programele europene suspendate ca urmare a neregulilor descoperite în timpul guvernarilor PDL, am reuşit asta, iar acum toată atenţia noastră se va concentra pentru a atrage continua creşterea absorbţiei acestor bani în economia romanească.

Acesta este, stimaţi colegi, unul din succesele USL despre care vorbim, poate, prea puţin. Şi eu aş vrea să înţelegem că acest succes nu ar fi putut fi posibil fără muncă asiduă, fără seriozitate şi fără responsabilitate.

Dragi colegi,

Iată deci că Guvernul USL a reuşit nu doar să deblocheze programele sectoriale esenţiale, dar a reuşit şi o triplare a ratei de absorbţie. Trebuie ca noi toţi să conştientizăm valoarea acestei creşteri şi să susţinem Guvernul în eforturile sale asidue de a aduce cât mai mulţi bani europeni. În fond, aceşti bani se traduc în infrastructură mai bună, programe sociale mai largi, investiţii durabile şi propria noastră bună-stare.

Vă mulţumesc!

Bucureşti, 3 noiembrie, 2013

Leave a Reply