Alexandru Cordoș: Ultimele măsuri adoptate de Guvernul PNL USR reprezintă doar vârful icebergului.

Alexandru Cordoș: Ultimele măsuri adoptate de Guvernul PNL USR reprezintă doar vârful icebergului.

Dacă privim retrospectiv, protestele care au loc reprezintă un răspuns al cetățenilor cât se poate de normal cu privire la toată harababura care a avut loc în România, în ultimul an. Protestele sunt un drept democratic al Românilor și singurul drept pe care Guvernul actual nu îl poate îngrădi.

Ultimele măsuri adoptate de Guvernul PNL USR reprezintă doar vârful icebergului. Dacă urmăriți ce se întâmplă în stradă veți observa că problemele sunt multiple. Cetățenii cer transparență, normalitate, siguranța zilei de mâine, își cer drepturile de bază. Bineînțeles că există și persoane care scandează ”jos masca” și care nu respectă minimile reguli de siguranță, însă dacă privim din dintr-o perspectivă psiho-socială  aceștia își cer dreptul la libertate.

Din punctul meu de vedere, Guvernul trebuia să se aștepte la toate aceste manifestări, căci efervescența cetățenilor a început cu mult înainte. Nu cred că este vorba aici de un refuz al oamenilor de a respecta măsurile de siguranță ci mai degrabă un refuz de a respecta măsuri luate peste noapte, fără un fundament elementar care să ofere garanția întoarcerii la normalitate, într-un viitor.

După un an de zile în care comunicarea a fost îndoielnică, măsurile au fost luate după ureche și credibilitatea guvernanților a fost pusă major sub semnul întrebării, oamenii au ales să se revolte. Au fost atacate fără drept de apel și într-un mod haotic principalele nevoi ale oamenilor: siguranța, siguranța financiară, nevoia la educație, nevoia sanitară,  nevoia de apartenență și socializare.

Au existat voci care au întrebat ce a făcut PSD, sau de ce PSD nu face nimic în acest moment. Răspunsul este simplu. Actualul Guvern a ales să fugă de responsabilitate și să ia decizii de capul lor, fără a pune de fapt în prim plan nevoile cetățenilor, fără a se consulta cu noi, sau cu marea masă de oameni.

PSD a trimis de un an de zile programul specialiștilor, cu ceea ce trebuie să facă Guvernul în această perioadă. Abia acum, când au fost speriați de efervescența din stradă Guvernul a decis că este momentul să ia în considerare și o întâlnire cu specialiștii PSD.

PSD a cerut și cere în continuare Guvernului retragerea măsurilor aberante. Bineînțeles că am venit și cu o serie de propuneri, printre care se numără: 

1)    Redeschidere inteligentă: posibilitatea redeschiderii spectacolelor și restaurantelor pentru cei care prezintă un test rapid negativ realizat în aceeași zi. Este o modalitate care se aplică deja în țările Europene, cum ar fi Germania și Spania. 

2)    Testarea periodică de grup în școli, pe lângă testarea obligatorie în cazul apariției cazurilor pozitive.

3)    Deducerea din impozitul datorat de angajator a costurilor pentru testarea rapidă efectuată propriilor angajați.

4)    Testarea periodică obligatorie, cu teste rapide, în grupurile cu risc mare de răspândire a virusului (angajați magazine, funcționarii de la ghișee, casierii etc.) 

5)    Folosirea tuturor resurselor medicale pentru extinderea testării gratuite a persoanelor asigurate: medicii de familie, farmaciștii, clinici acreditate – totul pe bază de decontare.

Pe lângă acestea, Biroul Permanent Național PSD a decis înființarea unei comisii de anchetă privind măsluirea datelor despre evoluția pandemiei. Pandemia este o problemă de siguranță națională, iar difuzarea de informații false este o extrem de gravă.  Încercăm prin toate mijloacele să le oferim cetățenilor transparența și comunicarea de care au nevoie.

Este trist cum actuala guvernare a ales să gestioneze această pandemie,  cum a ales să ignore nevoile cetățenilor, să-și facă jocurile politice într-un mod machiavelic.  

Protestele care se petrec astăzi în stradă sunt rezultatul clar al incapacității actualului Guvern de a lua decizii centrate pe bunăstarea României, nu dictate de orgolii, mândrii și beneficii politice. 

În încheiere, doresc să le transmit oamenilor care ies în stradă să respecte în continuare măsurile de siguranță, de distanțare sociale și purtarea măștii, pentru ei și pentru familiile lor și să protesteze pașnic, căci violența poate naște mai multă violență. Chiar dacă măsurile luate de Guvern sunt rupte de realitate, pandemia este o realitate pe care o putem ignora.

Suntem alături de ei și împreună luptăm și vom pentru siguranța unui viitor mai bun.

Leave a Reply