Alexandru Cordos, Intrebare: Asigurarile de sanatate

In urma misiunii de evaluare a Fondului Monetar International, Guvernul din care faceti parte s-a angajat sa revizuiasca  pachetul de servicii medicale astfel incat statul sa acopere mai putine servicii de sanatate.

Pe de alta parte, v-ati exprimat intentia ca pana la sfarsitul lunii martie 2012, sa aplicati noile reguli in baza carora unele servicii considerate “neesentiale” sa fie furnizate doar pe baza unor asigurari suplimentare, inclusiv private.

In aceeasi scrisoare de intentie, Guvernul se angajeaza sa revizuiasca preturile de decontare a medicamentelor si sa revizuiasca lista medicamentelor compensate sau cu eliberare gratuita, pentru a diminua numarul acestora si a le inlocui pe cele ramase cu produse mai ieftine.

Fata de cele de mai sus, vin si va intreb stimate domnule ministru:

–                            Puteti sa ne precizati continutul sintagmei “servicii de sanatate neesentiale”? neesentiale pentru cine, pentru Guvern sau pentru populatie?

–                            Dincolo de considerentele legate de restrangerea cheltuielilor bugetare – motiv invocat cu obstinatie de Guvern atunci cand vine vorba despre aspecte esentiale pentru nivelul de trai al romanilor, precum sanatatea si educatia – a fost elaborat la nivelul Executivului si un studiu de impact referitor la consecintele pentru starea de sanatate a populatiei si, mai ales, a categoriilor sociale cele mai defavorizate, ale masurilor preconizate?

–                            Nu considerati ca inlocuind medicamentele care si-au dovedit eficacitatea cu unele ieftine si, implicit, mai putin performante, puneti in pericol sanatatea pacientilor?

Solicit raspuns scris.

Va multumesc,

                                              Senator de Cluj,    Alexandru Cordos,

                                                Vicelider Grup Parlamentar PSD

Leave a Reply