Alexandru Cordoş, Interpelare, Absorbtia fondurilor FEAG

Obiectul interpelarii: Absorbtia fondurilor FEAG

Stimate domnule prim-ministru,

Stimate domnule ministru,

           Recent, Parlamentul European a aprobat un ajutor in valoare de 9,7 milioane de euro pentru a sprijini reincadrarea in campul muncii a 1783 de disponibilizati din Germania, Danemarca si Portugalia.

             Cu un plafon anual de 500 de milioane de euro, Fondul European de Ajustare pentru Globalizare / FEAG a fost infiintat in anul 2009 cu scopul finantarii unor masuri de suport social, precum cele legate de acordarea de asistenta privind orientarea profesionala sau, dupa caz, reconversia fortei de munca, formarea profesionala generala,  promovarea spiritului antreprenorial.

              FEAG, se deosebeste de celelalte fonduri structurale ale UE prin faptul ca sprijina anticiparea si gestionarea schimbarilor, el finantand activitati cu obiective pe termen lung, precum invatarea pe parcursul intregii vieti /”lifelong learning”.

               In 2010, adica la un an de la infiintarea lui, 16 state membre ale UE obtinusera in total 286,5 milioane de euro, reusind, prin masurile concrete adoptate de guvernele respective, ca un numar de peste 50.000 de disponibilizati sa beneficieze de fondurile FEAG.

              In Romania – si aici ma voi referi punctual la situatia fabricii Nokia de la Jucu –  posibilitatea ca investitorii sa se orienteze spre alte tari era conturata cu destul de mult timp inaintea anuntului  oficial al Grupului Nokia privind re-locarea fabricii mentionate. Cu toate acestea, Guvernul nu a stiut sa intreprinda – fie din nestiinta, fie din insuficienta capacitate manageriala – nicio masura concreta pentru protejarea locurilor de munca a celor peste 2000 de muncitori. In comparatie cu noi, guvernul de la Budapesta a stiut sa se implice eficient in ajutorarea muncitorilor disponibilizati de la fabrica din Komarom, solicitand ajutor de la Comisia Europeana si reusind sa beneficieze, in acest fel, de facilitatile oferite Fondul European de Ajustare  la Globalizare.

          Fata de cele de mai sus, as dori sa va intreb, stimate domnule prim-ministru, stimate domnule ministru:

–               Ce masuri concrete a intreprins, pana in prezent, guvernul Romaniei pentru accesarea Fondului European de Ajustare la Globalizare in sprijinul celor 2000 de angajati disponibilizati de la Nokia /Jucu?

–               Exista vreun caz concret – eventual similar cu cel inregistrat la Nokia/Jucu – in care Guvernul sa fi reusit sa acceseze fonduri FEAG? In caz afirmativ, ce proiecte concrete de reconversie profesionala a promovat Guvernul cu fondurile respective?

–               In ce fel s-a concretizat, pana in prezent, asistenta acordata de Guvern celor 2000 de proaspat someri de la Nokia /Jucu si familiilor lor.

            Aştept răspuns scris si oral.

Cu stimă,

Senator de Cluj

Alexandru Cordos

Vicelider Grup Senatorial PSD

Leave a Reply