Intrebare
Adresată:Domnului RITLI LADISLAU
Ministrul Sanatatii
De către: Domnul Senator Alexandru Cordos
Colegiul uninominal nr.4
Circumscripţia electorală nr. 13, judetul Cluj
Grupul Parlamentar PSD
Sedinta Senatului din data de:05.09.2011
Obiectul interpelării: Deficitul de asistente medicale din maternitatile clujene
Stimate domnule ministru
In anul 2011, la o singura clinica din Municipiul Cluj-Napoca s-au nascut 1500 de copii, iar pana la sfarsitul anului medicii estimeaza ca se vor naste tot atatia. La Clinica “Dominic Stanca” din Municipiul Cluj-Napoca, doar doua asistente medicale pe fiecare tura asigura ingrijirea noilor nascuti, adica fiecare asistenta are in grija sa 30 de copii.
De aceea, in ciuda preturilor mari, tot mai multe clujence preferă să nască in clinicile private pentru ca se simt mult mai in siguranta iar copiii beneficiaza de o ingrijire mai atenta iar efortul material este pe deplin justificat.
Daca ar fi sa ne gandim la cea mai grava posibilitate, in orice clipa in maternitatile de stat din Cluj Napoca se poate intampla o tragedie asemenatoare celei care a avut loc anul trecut la maternitatea Giulesti in care 6 noi nascti si-au pierdut viata in conditii tragice.
In acest moment, sistemul sanitar romanesc se confrunta cu un deficit de 15.000 de oameni dintre care asistente medicale si moase.
Stimate domnule ministru,
– Ce solutii aveti in vedere pentru depasirea situatiei actuale din maternitatile din Romania, inclusiv din cele clujene, caracterizate printr-un deficit cronic de asistente medicale?
– In termeni concreti, care este orizontul de timp preconizat pentru deblocarea posturilor si angajarea de personal medical de specialitate intr-un domeniu vital pentru primele zile de viata ale noilor nascuti?
Solicit raspuns scris.
Vă mulţumesc,
Alexandru Cordos,
Senator de Cluj
Vicelider Grup Senatorial PSD