Alexandru Cordos, Declaratie politica: Votul prin corespondenta, incercarea de fraudare a alegerilor viitoare

Titlul declaratiei:  Votul prin corespondenta, incercarea de fraudare a alegerilor viitoare

 

Domnule presedinte,

Doamnelor si domnilor,

 

Recent, „The Gallup Organization Romania” a efectuat pentru Fundatia Soros un sondaj privind proiectul votului prin corespondenta.

Conform unei perceptii larg impartasite la nivelul mediilor politice si al opiniei publice din tara noastra, proiectul de lege privind votul prin corespondenta se bucura de tristul renume de a fi unul dintre cele mai controversate initiative legislative ale PDL.

Cum a fost posibil sa se contureze o asemenea perceptie? Explicatia este foarte simpla si este legata de suspiciunile foarte serioase care planeaza asupra acestui demers, considerat ca fiind conceput special pentru a asigura partidului „portocaliu” voturile de care ar avea nevoie pentru a castiga alegerile legislative viitoare, adica pentru a „întoarce” in favoarea sa un vot popular previzibil nefavorabil, ca sa nu spun catastrofal, la urne.

Argumente in acest sens? Nenumarate, din pacate, unul dintre ele fiind furnizat chiar de initiatorul respectivului proiect de lege, care, erijandu-se intr-o veritabila „cassandra” a vietii politice interne, promitea in avans, in discursul de sustinere a propriei candidaturii la functia de prim-vicepresedinte al PDL, cel putin „un milion de voturi” la viitoarele alegeri legislative.

Fata de suspiciunile grave legate de modalitatile in care ar putea fi manipulat votul cetatenilor la scrutinul de anul viitor, consideram ca sondajul amintit era oportun si necesar pentru a ne edifica asupra perceptiei in domeniu a cetateanului, adica tocmai a aceluia din partea caruia se asteapta votul si care are, cel putin intr-un stat de drept, dreptul legitim de a sti ce se va intampla cu votul sau.

Potrivit sondajului Gallup, 59% dintre romani spun „NU” propunerii de introducere a votului prin corespondenta, in timp ce doar 24% sunt de acord cu initiativa, iar 16% nu au nicio opinie. 76% dintre cei care au raspuns „NU” se tem de o frauda electorala, iar la intrebarea daca sunt sau nu de acord cu votul prin internet, 63% au raspuns negativ si doar 21 % sunt in favoarea acestei masuri. Mai ingrijorator este faptul ca doar 11 % dintre romani considera ca pot vota liber si peste 46% dintre cei intervievati „nu sunt de acord” cu afirmatia ca alegerile sunt corecte si considera ca rezultatul alegerilor NU este decis de votul cetatenilor. In ceea ce priveste modalitatea de vot, majoritatea populatiei sprijina ferm votul uni-nominal, in defavoarea celui pe lista: 56% dintre respondenti prefera sa voteze o singura persoana, in timp ce 21 % cred ca ar trebui sa voteze o lista de persoane.

Doamnelor si domnilor, ce concluzii putem trage  din acest sondaj?

In primul rand, suntem obligati sa constatam un fapt extrem de grav: la peste 20 de ani de la revolutia din decembrie 1989, romanii NU au incredere in unul dintre principalele instrumente ale oricarei democratii functionale: alegerile libere si corecte!

In al doilea rand, populatia Romaniei, in marea ei majoritate, si-a pierdut increderea in propriul guvern, a carui legitimitate in ceea ce priveste sustinerea cetatenilor si reprezentarea intereselor acestora se afla la cotele cele mai scazute inregistrate de un guvern in intreaga epoca post decembrista.

In acelasi timp, se cuvine amintit si faptul ca promovarea proiectului de lege al PDL ar incalca grav standardele internationale in materie si cerintele Comisiei de la Viena, privind obligativitatea existentei unui registru al alegatorului atat in tara, cat si in strainatate. In acest registru ar trebui sa se regaseasca datele personale ale alegatorului, dar la noi in tara un asemenea registru nu exista inca. Poate, urmare a referendumului din aceasta toamna, organizat in conditii mai mult decat discutabile, se va reusi colectarea datelor respective, dar asta doar in tara, nu si in strainatate.

Pe cale de consecinta, precaritatea conditiilor in care ar urma sa opereze un eventual sistem de vot prin corespondenta ar deschide larg „portile” pentru abuzuri si manipulare, inclusiv pentru folosirea discretionara a informatiilor referitoare la romanii cu drept de vot aflati in straintate.

La aceste temeri, perfect justificate, se adauga suspiciunile la fel de serioase legate de corectitudinea organizarii intregului proces electoral.

Situatia este foarte grava si risca sa ne arunce in afara lumii civilizate si a comunitatii natiunilor democratice, cu riscuri incalculabile pentru viitorul acestei tari.

Fata de cele prezentate, ma intreb si vin si va intreb, stimati colegi: ce sperante mai putem avea ca actualii guvernanti au inteles gravitatea situatiei si sunt dispusi sa-si reconsidere pozitia? Sincer vorbind, foarte putine…

De aceea, in eventualitatea in care actuala coalitie guvernamentala va continua sa ignore criticile noastre legate de introducerea votului prin corespondenta si va trece la adoptarea acestei legi, apreciem ca propunerea PSD privind necesitatea initierii unor actiuni parlamentare mai radicale, inclusiv retragerea parlamentarilor nostri din toate functiile detinute, va deveni tot mai actuala.

 

Va multumesc,

 

07decembrie 2011

Senator de Cluj, Alexandru Cordos,

Vicelider Grup Parlamentar PSD

 

Leave a Reply