Alexandru Cordoș, declarație politică: „Reducerea contributiilor sociale în sprijinul mediului de afaceri romanesc”

GRUPUL PARLAMENTAR PSD
DECLARAŢIE POLITICĂ
De către dl. senator: Alexandru Cordoş
Circumscripţia electorală: Nr. 13
Colegiul electoral: Nr. 4, jud. Cluj
Grupul parlamentar . PSD

Şedinţa Senatului din data de: 05-11-2013

Titlul declaraţiei politice: Reducerea contributiilor sociale în sprijinul mediului de afaceri romanesc

Stimaţi colegi,
Reducerea contribuţiilor de asigurări sociale (C.A.S.) din 2014 ar avea implicaţii productive şi ar fi o gură de oxigen pentru economie în condiţiile în care impozitarea muncii este cea mai importantă povară cu care se confrunta întreprinzătorii.
Ţinând cont de importanţa veniturilor din contribuţiile sociale obligatorii, principala sursă de venit la bugetul consolidat, trebuie mai întâi să înţelegem ce avem în prezent, ce nu funcţionează şi de ce. Apoi, putem discuta dacă şi despre cât de mult pot scădea contribuţiile sociale.
Componentele sistemului actual ce îngreunează efectuarea plăţilor sunt valorile procentuale mari ale contribuţiilor plătite de angajat şi angajator şi existenţa situaţiei în care angajatorul nu plăteşte contribuţiile.
Din păcate s-au creat nenumărate căi de ocolire a obligativităţii acestor contribuţii. Unele dintre aceste căi au fost închise, pentru că s-a abuzat prea mult de ele – aşa cum a fost cazul cu microîntreprinderile. Altele au fost îngreunate, odată cu introducerea definiţiei pentru activităţile dependente.
O altă caracteristică negativă este numărul mare de contracte de muncă cu salarii egale cu minimul pe economie, cu contribuţiile reduse prin stabilirea prin contract a unui timp parţial de lucru de 2 – 4 ore pe zi, situaţie în care evaziunea din munca la negru ajunge la peste 30 miliarde de lei, conform Consiliului Fiscal.
Un sistem reformat cu o schemă de funcţionare mult mai simplă ar rezolva principalele probleme, în special la extreme, pentru că reduce semnificativ sarcina fiscală în cazul salariilor mici (prin reducerea semnificativă a bazei), acolo unde este cea mai mare parte a muncii la negru, dar şi pentru că ar face acceptabilă sarcina fiscală în cazul veniturilor mari prin plafonarea bazei de calcul.
Salariul minim va creşte la 850 lei de la 1 ianuarie şi la 900 lei de la 1 iulie, nefiind o creştere egală, ci ţintită pe anumite categorii, cum ar fi medicii rezidenţi şi profesorii debutanţi, categorii unde trebuie să luam clar decizii de creştere.
O scădere de 5% din al doilea semestru al anului 2014, cu obligaţia guvernului de a identifica până la 1 iulie resursele necesare pentru un impact bugetar neutru, este un angajament politic asumat de guvern şi de USL.
În esenţă, astfel de măsuri care avantajează economia afectează, la prima vedere, bugetul statului. Însă, dacă vom căuta doar acele masuri care nu afectează bugetul statului, atunci trebuie să ne fie clar că acestea nu vor avea nici potenţialul de a stimula relansarea economică şi nici pe acela de a sprijini mediul de afaceri.
Stimaţi colegi senatori, în planul politicilor fiscal-bugetare, problema esenţială este să nu se forţeze creşterea veniturilor prin măsuri fiscale pe care economia să le penalizeze, în continuare, prin alunecarea activităţii economice către economia subterană sau prin contractarea efectivă a sferei economice productive. Aceasta solicită însă rearanjarea priorităţilor şi regândirea unor cheltuieli în structura bugetară, ceea ce se întâmplă, de fapt, în această perioadă.

 

Vă mulţumesc,
Alexandru CORDOŞ
Senator Colegiul 4, Cluj
Vicelider Grup PSD

Leave a Reply