Alexandru Cordos: “Criza locurilor de munca”

Stimata doamna ministru,

In cadrul Bursei locurilor de munca pentru absolventi organizata de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca la sfarsitul  saptamanii  trecute la nivel national, au participat 2.221 agenti economici care au oferit 25.411 locuri de munca.

Contrar tuturor asteptarilor, desi numarul candidatilor a fost mai mare decat oferta locurilor de munca, jumatate din acestea  au ramas neocupate, acest fapt datorandu-se lispei calificarii in domeniile cautate.

In municipiul Cluj-Napoca, in timp ce pentru un post de secretara sau vanzatoare s-au inregistrat si 25 de cereri pentru un loc de munca, alte posturi pentru meserii  precum croitor, cusator piese din piele sau confectioner au ramas neocupate. Aceeasi situatie s-a inregistrat si in domeniul constructiilor, in ceea ce priveste personalul calificat in meseriile de zidar, zugrav sau dulgher.

Stimata doamna ministru, va intreb daca in elaborarea Planului National de Formare Profesionala s-a tinut cont, la nivelul fiecarui judet, de  modificarile aparute pe piata muncii si daca meserii ca cele amintite mai sus sunt incluse in programele de formare profesionala?

–       De asemenea, va rog sa imi comunicati :

–       Ce masuri ati intreprins in acest sens pentru echilibrarea raportului cerere/oferta?

–       Cate persoane au beneficiat de programele de formare profesionala in anii 2010-2011 organizate prin Planul National de Formare Profesionala  si care a fost procentul de incadrare in munca a acestora?

Solicit raspuns scris.

Va multumesc,

Senator de Cluj, Alexandru Cordos

Vicelider Grup Senatorial PSD

Leave a Reply