Alexandru Cordos: “Criza financiara”

Domnilor ministri,

Potrivit specialistilor in domeniu, Europa si Statele Unite ale Americii se indreapta spre o noua recesiune, mult mai grava decat cea din 2007-2009.

In Europa, criza datoriilor de stat ameninţă să arunce zona euro într-o nouă rundă de recesiune, in timp ce de partea cealalta a Atlanticului, deficitul bugetar cronic cu care se confrunta economia americana acţioneaza deja ca frână pentru economia SUA, a cărei revenire era oricum timidă şi fragilă.

Mult mai aproape de noi, constatam cu ingrijorare cum Grecia se indreapta tot mai evident spre faliment si exista temeri serioase ca un eventual si nedorit efect de domino ar putea antrena si alte tari din zona euro. Nimeni nu poate estima exact proportiile unui asemenea dezastru, pentru ca nu exista precedent in materie. Italia, Spania, Irlanda, sunt alte state europene care se confrunta cu criza datoriilor de stat, iar exemplele pot continua.

FMI a lansat recent avertismente insistente că economia globală ar fi “intrat într-o fază periculoasă, care impune o vigilenţă excepţională, coordonare şi capacitatea de a adopta măsuri îndrăzneţe” pentru a  contracara presiunile de pe pietele financiare europene şi propagarea lor către alte economii.

Situatia este atat de alarmanta incat unii economisti compara criza prin care trece azi economia mondiala cu cea din perioada interbelica sau chiar cu un nou razboi mondial, de aceasta data, economic.

Fata de cele de mai sus, vin si va intreb, domnilor ministri:

–         Ce strategie preconizati pentru a pregati economia romaneasca vis-a-vis de urmarile crizei economice si financiare pe plan european si international?

–         Cum va coordonati cu Banca Nationala a Romaniei si ce masuri aveti in vedere pentru a preveni un nou puseu inflationist in tara noastra si o eventuala depreciere necontrolata a leului in raport cu moneda europeana?

 

Astept raspuns scris.

Va multumesc,

Senator de Cluj,

Alexandru Cordos

Vicelider Grup Senatorial PSD

Leave a Reply