Alexandru Cordoş: “Aroganţa şi minciuna puterii portocalii nu au limite!”

Coaliţia de „anti-guvernare” a anunţat că va reda cota furată din salariile  bugetarilor începând cu 1 octombrie 2011. O altă creştere va avea loc în 2012 (care, se ştie, este an electoral!!). Asta în condiţiile în care au fost închise spitale şi şcoli, totul în numele reducerii cheltuielilor bugetare. Speranţele fragile ale bugetarilor – câţi au mai rămas.. au fost spulberate in „secunda 2” de anti-populistul preşedinte – NU în acest an şi cu condiţia ca procentul de majorare să fie stabilit în funcţie de încasările la buget!!!! Traian Băsescu a catalogat-o drept o măsură populistă, deşi pentru români este o chestiune vitală.

Acest guvern nu a reuşit decât o pleiadă de ajustări, dar nu a pus în practică şi măsurii economice pozitive. Aşa cum a comunicat şeful misiunii FMI în România, dacă guvernul s-ar fi focalizat pe absorbţia de fonduri, ar fi avut bani şi nu ar mai fi ajuns la tăieri de venituri. Aşa, nu sunt bani nici pentru investiţii. Conform lui Franks, guvernul este pe finalul măsurilor de ajustări, deci nu s-au terminat. Se aşteaptă concedieri masive în societăţile de stat, deoarece nivelul arieratelor este imens şi, aşa cum a descoperit şi FMI, ele au fost omise din indicatori. Deci, situaţia economică este mult mai gravă decât ne putem da seama. Ca atare, o revenire la salariile din 2010 este posibilă, dar nu cu actualul Guvern PDL. Ar fi fost posibilă dacă ar fi avut specialişti, şi nu politruci. Din păcate, acest guvern nu ştie decât să taie şi să acorde facilităti pentru clientela politică.

Majorările salariale despre care Franks susţine că „s-ar încadra” în ce poate cheltui România ar fi susţinute doar de o pânză de păianjen. Actualul regim este din ce în ce mai oligarhic şi cleptoman, condus de un preşedinte dictator, care le-ar putea impune, la un moment dat, românilor „obligaţia” de a declara că „se simt fericiţi!”

Concetăţenii noştri, total derutaţi, se întreabă : „Sunt raportări false, anunţuri triumfaliste sau România chiar se simte mai bine?” Raspunsul este clar: Afirmaţiile de progres se referă la lumea lui Traian Băsescu şi a regimului său, oligarhic. Oamenii lor puternici au imunitate şi aroganta marilor averi dobândite inexplicabil de rapid. Stâlpii beneficiari ai regimului Băsescu s-au creat în regim dubios, de la sectorul public către sectorul privat.

Este un guvern antieuropean: de la neabsorbţia fondurilor, la lipsa discuţiilor cu celelalte partide. Fug de orice lege europeană.

3.000 de şcoli şi peste 200 de spitale s-au închis, deci despre ce model european se discută în ţara noastră? Guvernul nu a transmis niciodată informaţii despre aceste probleme şi nu a cerut asistenţă. Iată că agenda acestui guvern este atât de paralelă cu nevoile românilor şi ale ţării că îi şochează şi pe cei de la FMI.

Practic, prin valoarea PIB din 2010 şi cel din prezent, România se află la nivelul semestrului I al anului 2007 cu un PIB de circa 125 mld. euro (-11% şi -14,8 mld. euro faţă de 2008 când PIB a avut valoarea de 139,8 mld. euro). Deci, în timp ce marea majoritate a populaţiei a suportat ajustări dure impuse de regimul Băsescu-Boc în intervalul 2009-2011, prin tăieri primitive ale veniturilor, şi şomaj excesiv, care i-au împins cu puterea de cumpărare, înapoi în timp, la nivelul anului 2003, circa 10-15% din români, respectiv beneficiarii măsurilor de dreapta menţionate şi clientela portocalie a licitaţiilor pentru lucrări finanţate din banii publici, trăiesc ca înainte de criză, la cele mai bune cote ale anului 2008.

Este dovada clară a faptului că dreapta politică portocalie din România a optat pentru ajustări ale nivelului de trai doar la nivelul celor cu venituri medii şi reduse respectiv ale funcţionarilor, muncitorilor, profesorilor, pensionarilor etc., fără a afecta deloc pe cei cu venituri şi averi foarte mari, pe principiul că doar munca trebuie să suporte sacrificiile ajustărilor, capitalul trebuind să fie intangibil.

Ajustarea economică este necesară, însă, aceasta ar trebui însoţită de măsuri capabile să genereze creştere economică susţinută şi semnificativă care să fie resimţită de ansamblul populaţiei, nu doar de unele pături sau grupuri sociale restrânse.

Prin abuz de putere, reglementarile legislative s-au tranşat în defavoarea societăţii şi a majorităţii populaţiei. Odată cu aplicarea Codului muncii şi a Legii asistenţei sociale, guvernanţii vor trebui să răspundă unei întrebări dure: ce vor face cu cei peste 1 milion de oameni care-şi vor pierde locul de muncă până la finalul lui 2011 şi care, împreună cu cei 1 milion de şomeri ai perioadei 2009-2010 vor determina ca 10% din populaţia activă a României să fie condamnată la sărăcie ?.

Alexandru CORDOŞ

SENATOR PSD de CLUJ,

Vicelider al Grupului Senatorial PSD

Secretar al Comisiei de Munca, Familie si Protectie Socială

4 august 2011

Leave a Reply