Alexandru Cordoș: „ Accesarea fondurilor europene un deziderat actual”

GRUPUL PARLAMENTAR PSD

  

DECLARAŢIE POLITICĂ

De către dl. senator:                       Alexandru Cordoş

Circumscripţia electorală:              Nr. 13

Colegiul electoral:                          Nr. 4, jud. Cluj

Grupul parlamentar .                      PSD

Şedinţa Senatului din data de:    11-06-2013

Titlul declaraţiei politice: Accesarea fondurilor europene un deziderat actual

Stimaţi colegi,

Făcând o scurtă analiză a discuţiilor purtate în colegiu cu reprezentanţii autorităţilor locale, ai ONG-urilor şi altor organisme şi organizaţii locale implicate în implementarea unor proiecte cu finanţare din fonduri europene, am realizat faptul că deşi Guvernul USL a reușit dublarea ratei de absorbție a fondurilor europene, la 15,18%, încă mai sunt aspecte care trebuie îmbunătățite.

Acest rezultat este cu atât mai important cu cat nu trebuie să uităm că o parte din programele europene erau suspendate sau presuspendate în momentul în care am venit la guvernare, ca urmare a neregulilor din perioada 2009-2011.

Din păcate România a început cu stângul în ceea ce priveşte fondurile europene, de la modul în care au fost concepute instituţiile care sunt implicate în acest domeniu, până la personalul care a fost angajat.

În prima guvernare Boc haosul din sistem era bine mascat de grandomania autorităţilor de management care deţineau adevărul absolut, iar toată lumea trebuia să se conformeze unui hăţiş de reguli care a dus la sufocarea beneficiarilor.

Realitatea ne arată că am rămas şi fără drumuri, industria e la fier vechi, iar calificările sunt doar pe hârtie.

Potrivit unei analize realizate de Centrul Roman pentru Politici Europene, deşi suma pe care o vom primi ar putea să nu fie cea la care ne aşteptam. Estimarea optimistă este de 45 miliarde de euro, iar cea pesimistă, de 40 miliarde de euro.

Absorbţia fondurilor europene in România e o problema legată de sistem şi oameni, atât din punct de vedere profesional, al celor implicaţi în mecanismul de gestionare a fondurilor, dar si din perspectiva socială, a celor care au nevoie de rezultatele accesării fondurilor şi rămân doar cu dezamăgirea unor oportunităţi nevalorificate.

Fondurile europene au fost alocate mai ales după principiul politic şi nu au fost folosite pentru investiţii cu impact mare, acesta fiind motivul pentru care eficienţa lor a fost foarte scăzută.

Una din cauzele majore ale ratelor mici de accesare a fondurilor comunitare ţine de resursa umană. Persoanele implicate în acest proces (autorităţi publice centrale şi locale, IMM-uri, ONG-uri) nu cunosc sau nu sunt interesate de posibilităţile de finanţare oferite de UE prin fondurile structurale.

Cum se poate motiva un funcţionar public al unei primării sau al unui Consiliu Judeţean să aplice pentru proiecte de mii şi sute de mii de euro din moment ce venitul său lunar nu depăşeşte câteva sute de euro? Pe de altă parte, funcţionarii respectivi au ei expertiza necesară pentru a scrie un astfel de proiect? Iar în cazul în care acest personal are expertiza necesară, cum reuşeşte statul român să îi motiveze, astfel încât aceştia să nu treacă în sectorul privat pentru a câştiga mai bine?

Autorităţile ar trebui, astfel, să elaboreze, complementar unor planuri de acţiune concrete, şi un plan eficient de resurse umane pentru funcţionarii publici din acest sector prioritar de dezvoltare al României.

Alte deficienţe majore sunt legate de legislaţia românească în domeniul achiziţiilor publice şi a parteneriatului public-privat. Dacă în primul caz Guvernul a început demararea unor negocieri pentru realizarea unor modificări legislative în cadrul achiziţiilor publice, legislaţia pentru parteneriatului public-privat rămâne în soluţionare. O dezvoltare a parteneriatelor public-privat nu se va putea realiza fără o modificare din temelii a legislaţiei

Stimaţi colegi, dacă dorim performanţă în absorbţia fondurilor europene, trebuie să soluţionăm în primul rând problemele de fond şi să implementăm un sistem de aplicare simplificat, raţional şi informatizat, să propunem o evaluare mult mai transparentă şi cu o sarcină mult mai mică în zona autorităţilor şi o segmentare mai exactă a beneficiarilor pe scheme de finanţare, şi nu în ultimul rând formarea reţelelor colaborative între autorităţi, consultanţi şi beneficiari.

Pentru noul Mecanism Financiar Multianual trebuie să fim mai bine pregătiți mai bine şi ne vom asigura că Romania este gata să acceseze mai eficient fondurile puse la dispoziție de Uniunea Europeană.

Vă mulţumesc,

 

Alexandru CORDOŞ

Senator de Cluj

Vicelider Grup PSD

Leave a Reply