Alexandru Cordoş – 13.09.2011 – Comunicat de presă

REF: Senatorul Alexandru Cordos cere explicatii  ministrilor Daniel Funeriu si Sebastian Lazaroiu cu privire la imposibilitatea de a intra in somaj a absolventilor de studii medii care nu au promovat examenul de bacalaureat.

Dl Alexandru Cordos, senatorPSDde Cluj a depus luni, 12 septembrie a.c. o Interpelare adresata dlui Daniel Funeriu, Ministru al Educatiei, cu privire la situatia neclara in care se afla absolventii de liceu care nu au reusit sa promoveze examenul de bacalaureat. O intrebare pe aceeasi tema i-a adresat si dlui Sebastian Lazaroiu, Ministru al Muncii, in cadrul Comisiei de Munca a Senatului, sedinta de comisie la care a participat si dl ministru azi, 13 septembrie 2011.

Nu inteleg de ce atunci cand tuturor ni se pare ca sistemul romanesc de invatamant a inregistrat in acest an unul dintre cele mai usturatoare esecuri din istoria sa, dl Funeriu se lauda de 3 luni in continuu cu examenul de bacalaureat din 2011. Din cei peste 200.000 de elevi inscrisi la examenul de bacalaureat,  peste 90.000 nu au reusit sa promoveze nici una din cele doua sesiuni ale acestui examen. Subfinantarea cronica a educatiei, imixtiunea permanenta a politicului in domeniu, prin numirea inspectorilor pe criterii politice, bulversarea programelor scolare si a organigramelor, cele peste 100 de modificari aduse legii invatamantului in ultimii 21 de ani, reducerile salariilor profesorilor, pregatirea slaba a profesorilor intrati in sistem in ultimii ani, sunt doar cateva din cauzele esecului inregistrat in acest an.

In plus, pentru tinerii absolventi cu sau fara bacalaureat, care nu au reusit sa-si gaseasca un loc de munca, se pune stringent problema unui minimum de sustinere sociala. Ma gandesc aici la prevederile aberante ale legislatiei in vigore, potrivit careia indemnizatia de somaj poate fi acordata doar celor care au depus o cerere in acest sens la Agentiile de Ocupare a Fortei de Munca in primele 60 de zile de la absolvire, fara a se lua in considerare si intervalul necesar sustinerii celor doua sesiuni de bacalaureat. O asemenea dispozitie legislativa este absolut lipsita de sens, pentru ca este firesc ca un tinar absolvent sa incerce mai intai sa-si ia bacalaureatul, in ideea de a-si maximiza posibilitatile de incadrare pe piata muncii si doar in faza urmatoare, in caz de nereusita, sa apeleze la ajutorul de somaj. In acelasi timp, este cu totul imoral si contraproductiv sa pretinzi tinerilor sa inainteze cereri pentru indemnizatie de somaj, fara a incerca mai intai sa-si gaseasca un loc de munca.

Vis a vis de acestea eu am cerut ca actualul ministru al educatiei sa faca publice masurile pe care le va lua pentru a facilita inserarea tinerilor absolventi, cu sau fara bacalaureat, pe piata muncii, cum intentioneaza sa corijeze prevederile legislatiei in domeniu legate de acordarea indemnizatiei de somaj, dar si ce programe de formare / perfectionare si de reconversie profesionala are in vedere pentru a diminua cifrele alarmante legate de somajul in randul tinerilor in general si al tinerilor absolventi in mod special.

Din pacate, asa cum actualul Guvern ne-a obisnuit deja, totul este strict propaganda, iar ministrii din Guvernul Boc refuza sa raspunda la orice intrebare a noastra sau a cetatenilor. De altfel, astazi, 13 septembrie in cadrul Comisiei de Munca a fost audiat dl Sebastian Lazaroiu, Ministru al Muncii, iar domnia sa nu a stiut sa imi ofere un raspuns clar cu privire la imposibilitatea de a intra in somaj a absolventilor de studii medii care nu au promovat examenul de bacalaureat.

Leave a Reply