Alexandru Cordos: „Caldura care ingheata Romania: Regimul Basescu – Boc”

Hotararea  Guvernului de a elimina subventia la caldura si de a acorda ajutoare in functie de venituri va afecta peste 1 milion de familii,peste 5 milioane de cetateni vor suferii de frig si vor ramane fara apa calda la iarna.

 

Prin aceasta moţiune  atragem atenţia că România nu iese din criză şi că populaţia nu va supravieţui dacă, pe de o parte, Guvernul taie salariile, iar pe de altă parte, acelaşi Guvern creşte toate preţurile. De asemenea,am atras atenţia că tăierea subvenţiilor la căldură va lăsa în frig peste un milion de familii.

Costurile de încălzire se vor majora cu peste 60 la sută faţă de iarna precedentă, iar în multe localităţi vor fi chiar
duble.

Dintr-o asa-zisa “intentie de economisire” a guvernului pentru a atinge tintele FMI ne vom trezi cu efecte neasteptate care conduc la o impovarare insuportabila a administratiilor locale şi, implicit, asupra populatiei in conditiile in care nu vor mai putea sa plateasca factura la intretinere. Va fi transferat golul de astazi intr-un risc de neplata a sute si sute de mii de oameni.

Guvernarea PD-L nu are in vedere si o strategie de investitii pentru reabilitarea si modernizarea sistemelor energetice si a celor de incalzire. Nu poti sa pretinzi sa arunci povara numai pe spatele cetatenilor si a comunitatilor locale, cand tu nu ai un plan de investitii concret.

 

 

Din calculele facute de expertii Senatului, se elimina subventiile pentru 1.070.000 de familii. Astazi primesc acesta subventie 1,4 milioane familii. Prin propunerea Guvernului vor primi ajutoare doar 330 000 familii cu o motivare neargumentată temeinic privind ridicarea plafonului pentru cei vulnerabili.

Nici cei cu venituri mai mici de 786 lei nu rasufla usurati.Daca ai un venit  de 700 de lei si iti permiti luxul de a avea o drujba,nu primesti nimic.

In medie, cresterea facturii este de 60% in conditiile in care veniturile au scazut dramatic. In alte cazuri, factura chiar se dubleaza, cu acceptul guvernului Boc.

O solutie pentru a rezolva problema costurilor pentru populatie este micsorarea TVA-ului pentru combustibilul utilizat la producerea caldurii,de la 24% la 5%.

Pe de altă parte, s-a aprobat prelungirea contractelor cu băieţii
deştepţi, unde prin diverse filiere se cumpără energie ieftin de la stat şi se vinde scump, prin firme agreate de PDL. Este o chestiune incorectă, pentru că dacă subvenţia asigura un ajutor pentru cei care locuiesc la bloc,unde nu putem
vorbi de oameni bogaţi, în cazul eliminării subvenţiei, doar un număr
minim de aproape 300.000 de familii vor beneficia de ajutoare.

Un alt exemplu de risipa a banului public in favorea clientelei:Metrorex cumpara energie de la o firma de apartament,cu 3 angajati,la un pret dublu fata de cel de pe piata libera(303 lei pe MW,fata de 156 pe piata).

A taia subventii fara masuri complementare inseamna a pune o povara pe administratiile locale. Fara subventii, costul caldurii va creste, iar populatia se va debransa ramanad in frig si fara apa calda in aceasta iarna.

Prin specialistii sai, PSD poate oferi solutii :

  • Redistribuirea unore sume pentru investitii in modernizarea centralelor.
  • Dezbaterea in regim de urgenta a propunerii prin care se doreste reducerea TVA-ului de la 24% la 5% pentru combustibilul necesar centralelor termice.
  • Unul din efectele preconizate ar fi scaderea cu 15% a costurilor pe beneficiar care utilizeaza sistemul centralizat de furnizare a energiei termice.

 

  • Un alt efect ar fi scaderea cu 15% a costurilor cu subventiile pentru unitatile administrativ teritoriale. Astfel s-ar economisi 15% din fondurile destinate subventiilor si acesti bani ar putea fi utilizati pentru investitii.
  • Un alt argument ar fi scaderea cu 15% a costurilor la bugetul de stat cu ajutoarele de incalzire pentru persoanele vulnerabile.
  • In acordul cu FMI se prevede eliminarea subventiei, dar nu se prevede interzicerea scaderii TVA-ului de la 24 la 5%.
  • Prin reducerea TVA-lui s-ar reduce si chiar elimina arbitrariul din acordarea subventiilor,in acest moment practic s-a deschis inca o cale spre mituirea electoratului de catre Guvernul si primarii portocalii.

În opinia PSD, măsura de eliminare a subvenţiei ar fi trebuit să fie precedată de măsuri complementare cum ar fi investiţii în modernizarea CET-urilor, şi de o reducere a TVA până când sistemele vor fi modernizate astfel încât preţul pe gigaclorie să fie suportabil pentru cetăţeni.

Emil Boc, Sebastian Lăzăroiu cel demis, Traian Igaş şi Gheorghe Ialomiţianu, cei care au semnat Ordonanta de urgenta nr 70 din 31 august 2011 privind eliminarea compensarilor de la bugetul de stat pentru încălzire, sunt principalii vinovati pentru dezastrul ce va urma in aceasta iarna pentru consumatorii casnici.

 

Ii cer Primului Ministru Emil Boc sa anuleze Ordonanta de Urgenta nr 70/31.08.2011.

 

 

 

Alexandru CORDOŞ

Senator de Cluj 

Vicelider Grup PSD,

Secretarul Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială – Senat

 

 

Leave a Reply