Comunicat de presa – 25.01.2011 – Consilierii locali PSD nu au votat proiectul de buget pentru 2011 in forma propusa de executiv

Grupul consilierilor locali PSD din cadrul Consiliului local al Municipiului Cluj-Napoca, a decis în legatură cu proiectul de buget pentru anul 2011, să nu voteze aprobarea sa în forma propusă de executiv.

„Motivele ce stau la baza deciziei noastre sunt legate de faptul că executivul nu înţelege să ţină cont de câteva chestiuni ce ţin de transparenţă, receptivitate şi soluţionarea problemelor acestui municipiu.” a precizat dl Remus Lapusan, liderul consilierilor PSD din CL Cluj-Napoca.

„Am facut propuneri ce vizau proiectul de buget pe 2011, propuneri care nu se regasesc în varianta prezentată spre aprobare. Propunerile noastre vizeaza in primul rand implicarea primariei în proiectele sociale ale oraşului.” a adaugat dna Claudia Anastase, consilier local PSD.

„Legat de refuzul nostru de a vota bugetul municipiului, precizam că dincolo de lipsa de transparenţă în întocmirea lui, consilierii PSD nu sunt maşinile de vot ale executivului sau ale PDL-UDMR şi nici nu girează asociaţia de business  a PDL în cadrul primăriei Cluj-Napoca.” a mai adaugat dl Remus Lapusan.

Din pacate, nici in acest an, alocările bugetare propuse nu ţin seama nici de necesităţile reale ale municipiului sau de cele ale universitatilor sau clinicilor medicale care sunt adevarate branduri. De altfel, in ceea ce priveste alocarea de fonduri pentru anumite reparatii necesare in invatamantul liceal, nu a existat o transparenta a alocarii si argumentarii lor.

Costurile de functionare ale Primariei Municipiului Cluj-Napoca in 2011 sunt estimate la 138.343.000 euro, iar cele cu personalul la 43.854.929 euro, din care ponderea cea mai mare este pentru Politia primariei care numara peste 170 de angajati, angajati care in 2010 au amendat peste 120.000 de clujeni. Va reamintim ca in 2004 fostul candidat la functia de primar al municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, nu rata nicio ocazie sa ne spuna ca in fiecare an se cheltuie cu salariatii primariei peste 50 mil lei noi, adica aproximativ 12 mil euro. Din 2004 pana astazi administratia portocalie a reusit sa tripleze aceste costuri fara sa imbunatateasca in vreun fel calitatea serviciilor in slujba populatiei. De fapt, asa cum ne-a obisnuit deja Guvernul, si aici la Cluj-Napoca, nu se face altceva decat sa se dea amenzi si sa incerce sa inventeze taxe suplimentare pentru populatie.

O alta problema extrem de grava este ca gradul de îndatorare al municipiului Cluj-Napoca a ajuns la 30% din buget, alte 750 de miliarde de lei vechi urmând a fi împrumutate în acest an. Si aici, avem aceeasi reteta verificata la Guvern si aplicata si de  guvernarea locală pedelistă – indatorarea excesiva a populatiei pentru finanţarea unor megaproiecte care exista doar pe hartie si in declaratiile publice.

“Le reamintim celor de la PDL ca Legea Finatelor Publice nu permite depasirea pragului de 30% ca si grad de indatorare si din pacate, dupa 2012 cand nu va mai fi la putere administratia portocalie, tot noi clujenii va trebui sa platim costurile ingrasarii clientelei portocalii.” a spus dl Remus Lapusan.

În acelaşi timp, este scandalos ca în bugetul municipiului să fie alocaţi doar 200.000 de lei – pentru tot anul 2011 – pentru cofinanţarea unor proiecte din fonduri europene nerambursabile. Promisiunile PDL-ului de a atrage sute de milioane de euro din fonduri europene, se dovedesc inca o data a fi simpla demagogie.

„Avem convingerea că proiecţia acestui buget nu reprezintă voinţa cetăţenilor pe care ii reprezentam, acest buget încălcând principiile de bază ale unei democraţii normale. Din nefericire, asa cum au dovedit de atatea ori cei de la PDL, ceea ce-i intereseaza este vointa lor, si nu a celor multi” a subliniat dl Gheorghe Vuscan, consilier PSD.

Cluj-Napoca  25.01. 2011                                                   Grupul Consilierilor Locali PSD

Remus Lăpuşan

Claudia Anastase