Comunicat de presa – 16.02.2011 – Romanii sunt tot mai saraci

PSD Cluj considera ca efectul “reformelor”  pe care le face Guvernul Boc-Basescu este scaderea drastica a nivelului de trai a populatiei. Datele facute publice de catre Institutul National de Statistica indica faptul ca romanii au renuntat la carne si fructe si consuma covrigi, fasole si cartofi.

“Datoria oricarui Guvern este sa protejeze populatia de specula si derapajele populatiei, si nu sa isi imbogateasca propria clientela” a precizat dl Remus Lapusan, presedinte PSD Cluj.

In acelasi timp, PSD Cluj doreşte să atragă atenţia guvernarii portocalii asupra situatiei extrem de dificile in care se afla populatia din cauza cresterii preturilor atat la produsele alimentare, cat si la cele nealimentare.

România ocupă un dezonorant loc doi, între cele 27 de ţări membre ale UE în privinţa ritmului de crestere a pretului benzinei, acest fapt fiind parţial răspunzător pentru creşterea preţurilor.

Preconizata creştere a preţului gigacaloriei (4-5%), a electricităţii (3-5%), a apei (6-7%) creşterea preţurilor la alimente – faina – 1,85%, citrice – 1,73%, lapte – 1,57 %, ulei 1,45%, malai – 1,52% şi pâine – 15%  vor aduce României sub limita sărăciei, date fiind si tăierile salariale si scaderile de pensii  din ultimele 6 luni.

Spre exemplu, pentru a face faţă noilor scumpiri, o familie de trei persoane care locuieste într-un apartament de trei camere, fără rate la bănci, trebuie să aiba un venit de peste 1.900 lei pentru a trăi uşor peste limita sărăciei.  Amintim, că  venitul net pe familie în 2010, după tăierea salariilor,  modificarea pensiilor si creşterea şomajului a ajuns la 1.500 lei.

Biroul de Presa PSD Cluj

16 februarie 2011