Comunicat de presă – 03.07.2011 – Din cauza incompetenţei PDL, România finanţează statele dezvoltate din Europa

PSD Cluj este nemulţumit de felul în care sunt gestionate fondurile europene. Suntem în al cincilea an de când România a aderat la Uniunea Europeană şi rezultatele concrete pentru cetăţenii români întârzie să se vadă. Integrarea în structurile euro-atlantice a fost un obiectiv naţional, susţinut cu entuziasm de marea majoritatea a populaţiei, care urma să aducă ţării pace şi prosperitate. Economic însă, suntem în al treilea an de criză, iar banii europeni mult-promişi nu au apărut.

“România trebuia să primească, în perioada 2007-2013, fonduri europene în valoare totală de 23,3 miliarde euro. În primii patru ani de la aderare, rata de absorbţie a fost de doar 7%, cea mai mică dintre noile state membre. Rata medie de absorbţie a banilor europeni, în această perioadă, la ţările care au aderat după 2004, a fost de 17%; ne-a depăşit chiar şi Bulgaria! ” a declarat dl. Remus Lăpuşan.

În comparaţie, guvernarea PSD din perioada 2001-2004 a avut o rată de absorbţie a fondurilor de preaderare de peste 80%. Evident, sumele erau mai mici, dar acest indicator relevă diferenţa de compentenţă dintre cele două administraţii, susţin social-democraţii clujeni.

Preşedintele PSD Cluj a mai afirmat: “Ţara noastră stă bine la nivelul proiectelor depuse (10,4 mld. euro – 45% din fondurile totale), dar banii absorbiţi efectiv sunt foarte puţini. E diferenţă mare între teorie şi practică, ştim să facem proiecte dar nu le putem implementa. Ministerele cu cele mai slabe performanţe sunt Transporturile (1%) şi Mediul (2%), în condiţiile în care infrastructura de transport are nevoie de investiţii masive, iar poluarea este o problemă gravă. ”

Ministerul Dezvoltării Regionale, condus de doamna Elena Udrea, favorita preşedintelui, stă în aparenţă mai bine ca nivel de absorbţie al fondurilor, dar în practică există mari probleme: au fost date normative greşite şi s-au aprobat proiecte incomplete sau neeligibile, astfel că, pentru o parte din ele, Comisia Europeană a cerut returnarea banilor.

Românii platesc la bugetul UE aproximativ 1-1,4 mld. euro pe an (în funcţie de evoluţia cursului de schimb). În primii 4 ani de la aderare, ţara noastră a virat aproape 5 mld. euro la bugetul comun şi a încasat aprox. 1,6 mld, deci cam o treime. În loc să beneficiem de banii europeni (nerambursabili) pentru a ne accelera dezvoltarea şi a ajunge din urmă statele bogate din vestul continentului, am ajuns să le finanţăm noi pe acestea, se mai arată în comunicatul PSD.

Din cauza dezinteresului guvernanţior, Romania nu a îndeplinit solicitările Comisiei Europene şi ale preşedintelui Barosso – înfiinţarea unei înstituţii capabile să asigure coordonarea utilizării fondurilor europene, modificarea legislaţiei privind achiziţiile publice şi acceptarea unor experţi internaţionali care să sprijine şi să supravegheze modul în care se absorb banii comunitari.

“Faptul că birocraţia şi corupţia determină solicitanţii să nu poată obţine fondurile pentru care au făcut proiecte, arată clar a cui este vina! Administraţia PDL îngroapă România într-un munte de datorii, în timp ce banii oferiţi practic gratuit de UE sunt ignoraţi. Ţara noastră nu numai că nu se dezvoltă mai rapid, ci chiar din contră, decalajul faţă de statele occidentale creşte. Gaşca lui Băsescu şi Boc condamnă şi viitoarea generaţie să poarte eticheta: de sacrificiu.” a concluzionant preşedintele PSD Cluj.

Biroul de Presă PSD Cluj
04 iulie 2011